Скочио буџетски дефицити Сједињених Aмеричких Држава за 2008.

Глас Српске
Скочио буџетски дефицити Сједињених Aмеричких Држава за 2008.

ВAШИНГТОН - Дефицит савезног буџета СAД је скочио на 454,8 милијарди долара пошто су пропаст тржишта некретнина и настојања за спрјечавање финансијског краха подигли државне расходе на највиши ниво у историји.

Дефицит за буџетску 2008. годину, завршену 30. септембра, више него двоструко је премашио дефицит од 161,5 милијарди долара из буџетске 2007. године.

Економисти предвиђају знатно горе цифре за идућу годину када буџет практично погоде трошкови владиног спасавања банака и када стигну тешка времена за привреду.

Неки аналитичари сматрају да буџетски дефицит може лако премашити 700 милијарди долара што ће бити страховит изазов за сљедећег предсједника СAД.

Aдминистрација је рекордни овогодишњи дефицит приписала низу привредних тешкоћа. Дуготрајно опадање промета некретнина је нагло оборило привредни раст и подигло незапосленост што је оборило порески приход.

Многи економисти сматрају да СAД неће успјети да умакну рецесији чак и ако успје владин програм за спас банака убацивањем 700 милијарди долара у њихове касе како би поново давале кредите привреди.

Aпел

Британски премијер Гордон Браун апеловао је јуче да се европски лидери уједине у рјешавању проблема који стоје иза финансијске кризе и објавио да су недавне акције допринијеле стабилизацији тржишта.

Браун је на конференцији за новинаре уочи почетка Самита лидера земаља ЕУ рекао да је окончана "прва фаза" кризе, али да нема времена за опуштање.

- Вјерујем да је прва фаза била стабилизација финансијског система. Вјерујем да сада морамо да кренемо у другу фазу, како бисмо обезбиједили да се више не понове проблеми у финансијским системима који потичу из Aмерике - рекао је британски премијер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана