Скочила потражња за евром и франком

Милијана Латиновић
Скочила потражња за евром и франком

БАЊАЛУКА - Потражња за евром и швајцарским франком протеклих дана скочила је за десетак одсто у Републици Српској, а економисти кажу да је то одраз панике и страха те настојања да се сачува вриједност уштеђевине коју грађани имају.

У мјењачницама у Српској истичу да се посљедњих дана примијети повећана потражња за појединим валутама.

- Продаја евра је повећана за десет одсто од када је почела ова криза. Види се разлика у односу на ранији период, а чујем од колега да је велика потражња и за швајцарским франком. За доларе и фунте нико и не пита - рекао је власник мјењачнице “Кали” у Бањалуци Миодраг Бојић.

Да је потражња за евром и швајцарским франком повећана, потврђују и у бањалучкој мјењачници “Exclusive Change”.

- Није превелика гужва, али је куповина евра од краја прошле године повећана - рекли су у тој мјењачници.

Новчаница евра више тражи се и у Бијељини, али у тамошњој мјењачници кажу да евра већ данима нема.

- Народ се очигледно уплашио па подиже уштеђевину из банке и углавном новац претварају у евре, али новчаница у тој валути скоро и да нема - казали су у једној бијељинској мјењачници.

Економиста Александар Љубоја за “Глас Српске” истиче да је повећана потражња за евром и швајцарским франком одраз панике којој су грађани подложни усљед великог утицаја појединих медија који због сензационализма пласирају свакакве информације.

- Није то случај само код нас и у региону, већ широм свијета. Увијек уз неку невољу иде и раст вриједности швајцарског франка и долази до веће потражње за том валутом. Сматрам да је повећана потражња за евром и франком претјеривање изазвано сукобом у Украјини, те потезима атлантиста и Англосаксонаца којима је крајњи циљ да и ту несрећу материјализују кроз повећање цијена поједине робе коју су претходно набавили по нижој цијени. Када се све то долије на уље медија, добијете панику која нема основа - рекао је Љубоја.

Нагласио је да је промјена новца из домаће валуте у евро бесмислена.

-  Имамо специфичну ситуацију с валутним одбором, гдје постоји адекватна количина стране валуте која гарантује вриједност домаће валуте - рекао је Љубоја. Додао је да је евро стабилан онолико колико господари економије и политике то желе.

Љубоја је истакао да проблеме можемо очекивати на јесен јер Украјина, као једна од највећих житница, дуго неће бити у стању да испоручује количину пшенице коју је иначе испоручивала.

Злато и некретнине

Александар Љубоја је казао да грађани у страху од инфлације и стагфлације која нас очекује покушавају да сачувају оно што имају.

- Они који имају већу количину новца купују некретнине и злато, које је поскупјело за 30 одсто у односу на претходни мјесец. Раст цијене злата је један од индикатора да постоје нестабилности у свијету - рекао је Љубоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана