Склопљени уго­во­ри о ау­кци­ји тре­зор­ских за­пи­са

Марина Чигоја
Склопљени уго­во­ри о ау­кци­ји тре­зор­ских за­пи­са

БAЊAЛУ­КA - Ми­нис­тар­ство фи­нан­си­ја РС закључи­ло је ју­че уго­во­ре са Бањалу­чком бер­зом и Цен­трал­ним ре­гис­тром хар­ти­ја од ври­је­днос­ти ко­ји­ма се уре­ђу­ју ме­ђу­со­бни одно­си код ау­кци­је и ре­гис­тра­ци­је тре­зор­ских за­пи­са РС.

У са­оп­штењу Ми­нис­тар­ства ис­ти­че се да је уго­во­ри­ма пре­дви­ђе­но одржа­вање ау­кци­је тре­зор­ских за­пи­са по­сред­ством ау­кциј­ске пла­тфор­ме бер­зан­ског сис­те­ма трго­вања.

По­ред чла­но­ва бер­зе, ау­кци­ји ће прис­туп има­ти и дру­ги ди­рек­тни уче­сни­ци ре­гис­тро­ва­ни код Ми­нис­тар­ства фи­нан­си­ја, а то су Цен­трал­на бан­ка БиХ, Ин­вес­ти­ци­оно-ра­звој­на бан­ка РС, Друш­тво за управљање Пен­зиј­ским ре­зер­вним фон­дом РС, бан­ке, друш­тва за оси­гу­рање, ми­кро­кре­ди­тна друш­тва, друш­тва за управљање ин­вес­ти­ци­оним фон­до­ви­ма, одно­сно до­бро­вољним пен­зиј­ским фон­до­ви­ма.

- Ре­гис­тра­ци­ја еми­си­је тре­зор­ских за­пи­са и њихо­вог про­ме­та на се­кун­дар­ном тржи­шту врши­ће се у скла­ду са Уре­дбом о усло­ви­ма, пос­туп­ку еми­си­је и еле­мен­ти­ма при­мар­ног тржи­шта тре­зор­ских за­пи­са, про­пи­си­ма о тржи­шту хар­ти­ја од ври­је­днос­ти, као и акти­ма Цен­трал­ног ре­гис­тра хар­ти­ја од ври­је­днос­ти - на­во­ди се у са­оп­штењу.

До­да­је се да је закључи­вањем уго­во­ра ре­али­зо­ван још је­дан ко­рак у ства­рању усло­ва за на­јављене еми­си­је крат­ко­ро­чних хар­ти­ја од ври­је­днос­ти Ре­пу­бли­ке Српске.

- Циљ еми­то­вања тре­зор­ских за­пи­са је кон­со­ли­до­вање и даљи ра­звој тржи­шта хар­ти­ја од ври­је­днос­ти и фи­нан­сиј­ског се­кто­ра Ре­пу­бли­ке Српске, те у скла­ду са ме­ђу­на­ро­дном пра­ксом ја­вних фи­нан­си­ја, уво­ђење но­вог фи­нан­сиј­ског ин­стру­мен­та за по­де­ша­вање го­то­вин­ских то­ко­ва буџета - ис­ти­че се у са­оп­штењу.

Тре­зор­ски за­пи­си пред­стављаће прве фи­нан­сиј­ске ин­стру­мен­те тржи­шта нов­ца, еми­то­ва­не у скла­ду са За­ко­ном о за­ду­жи­вању, ду­гу и га­ран­ци­ја­ма РС и про­пи­си­ма ко­ји­ма се уре­ђу­је буџет­ски сис­тем Српске.

- Ува­жа­ва­ју­ћи кван­ти­та­ти­вна огра­ни­чења крат­ко­ро­чног за­ду­жи­вања ут­врђе­на овим за­ко­ни­ма, На­ро­дна скуп­шти­на РС до­ни­је­ла је Одлу­ку о крат­ко­ро­чном за­ду­жи­вању Ре­пу­бли­ке Српске еми­си­јом тре­зор­ских за­пи­са у 2011. го­ди­ни, у изно­су до 65 ми­ли­она КМ - ис­ти­че се у са­оп­штењу и до­да­је да ће у иду­ћем пе­ри­оду би­ти ут­врђен план одржа­вања ау­кци­ја за 2011. го­ди­ну.  

Ка­ма­те

Одлу­ком о крат­ко­ро­чном за­ду­жи­вању Ре­пу­бли­ке Српске еми­си­јом тре­зор­ских за­пи­са пре­дви­ђе­но је да ка­ма­тна сто­па на тре­зор­ске за­пи­се изно­си 4,45 од­сто плус еури­бор, а рок до­спи­је­ћа је ма­кси­мал­но је­дна го­ди­на.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана