Скандал у Кини оклеветао Мекдоналдс

Танјуг
Скандал у Кини оклеветао Мекдоналдс

Амерички ланац ресторана брзе хране Мекдоналдс у августу је забиљежио пад глобалне продаје од 3,7 одсто, уз супротстављене резултате по појединим регионима.

На америчком тржишту, на упоредивој површини ресторана, дошло је до пада продаје од 2,8 одсто, у контексту снажне конкуренције, истиче се у саопштењу које преноси француски лист Капитал.

Продаја у Европи опала је 0,7 одсто, а динамични промет у ресторанима у Великој Британији компензовао је слабу продају у Русији.

У остатку свијета продаја је потонула 14,5 одсто, највише због недавног санитарног скандала у Кини. Како процјењују у америчкој компанији, због ових проблема на кинеском тржишту, профит по акцији у трећем тромјесечју биће мањи од 0,15 до 0,20 долара у односу на исти период прошле године.

У ресторанима Мекдоналдса у Пекингу и Шангају, и још четири града у Кини, у јулу је обустављена продаја хамбургера након што је утврђено да су прављени од меса са истеклим роком употребе.

Скандал је избио када су неки медији објавили видео снимке на којима се видјело како радници компаније Шангај Хуси продужавају рок употребе на паковањима меса. Препаковано месо, међу осталима било је намијењено Мекдоналдсу, Бургер Кингу, ланцима Старбакса, ресторанима Икее.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана