Сједиште Банке Српске на продају за 10,62 милиона

Маријана Миљић
Сједиште Банке Српске на продају за 10,62 милиона

Бањалука - Ликвидациони управник Банке Српске Петар Мићић заказао је за 28. децембар другу лицитацију за продају имовине ове банке, а на добошу ће се наћи и њено сједиште у Бањалуци.

Вриједност атрактивне пословне зграде у бањалучком насељу Борик процијењена је на 10,34 милиона, а опреме у њој на 347.363 марке. На лицитацији ће се наћи и пет банкомата вриједних 53.500 и четири машине за бројање новца чија је вриједност процијењена на 17.990. Пред купцима је и машина за паковање новца чија је почетна цијена 2.000 и машину за везивање новца која кошта 700 КМ. На лицитацију иде и електронска табла за курсну листу, телефон-факсови, пројектор са платном, калкулатори и уређаји за пластификацију.

Мићић очекује да ће на лицитацији продати комплетну или бар дио понуђене имовине.

- Јавни позиви за продају биће расписивани у континуитету све док не уновчимо комплетну имовину. Колико ће тај поступак трајати не зависи само од нас већ и од заинтересованости потенцијалних купаца. Настајаћемо да имовину Банке Српске продамо по што је могуће вишој цијени пазећи на транспарентност и законитост поступка - рекао је Мићић.

Право учешћа у јавној продаји имају физичка и правна лица која уплате депозит од десет одсто од почетне цијене имовине понуђене на продају. Ово је прва лицитација на којој је на продају понуђена имовина Банке Српске у РС. На првој лицитацији одржаној почетком мјесеца од десет понуђених пословних простора и зграда у ФБиХ, нове власнике су добиле четири. Ријеч је о некретнинама Уна банке, чији је власник Банка Српске. Продате су зграде са опремом у Босанској Отоци и Цазину, пословни простори у Бужиму и Великој Кладуши, те опрема и остала покретна имовина, а од продаје је инкасирано 1,29 милиона КМ.

Агенција за банкарство донијела је 27. априла рјешење о одузимању дозволе за рад Банци Српске због негативног капитала банке. Привремена управа у Банци Српске уведена је 16. новембра прошле године због неизвршавања налога које је Агенција за банкарство ставила на сто њене управе и пада капитала испод законског минимума. Тада је блокирано 149,5 милиона марака депозита клијената Банке Српске, а од тог износа исплаћено је око 55 милиона за које је гарантовала Агенција за осигурање депозита БиХ. Новац су добили депозитари који су у банци имали до 50.000 КМ. Депоненти са већим износима биће намирени од прихода убраних продајом имовине банке и наплатом кредита, али је тешко очекивати да ће им бити исплаћен сав новац који су имали у Банци Српске.

Имовина понуђена на продају

Зграда и опрема - 10,62 милиона КМ

Банкомати - 53.500 КМ

Машине за бројање новца - 17.990 КМ

Машина за паковање новца - 2.000 КМ

Машина за везивање новца - 700 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана