Систематизација, па повећање плата

Марина Чигоја
Систематизација, па повећање плата

БAЊAЛУКA - Представници Рафинерије уља Модрича и "Нестро Петрола" потписали су јуче са представницима синдиката ових предузећа колективни уговор којим је предвиђена систематизација радних мјеста, а по њеном завршетку и повећање плата свим запосленима за седам одсто.

Колективни уговор примјењиваће се од 1. априла, а ступио је на снагу даном потписивања.

Предсједник Синдиката удружених радника енергетике РС Душан Врховац рекао је да су дошли до усаглашеног текста колективног уговора.

- Коначно су уређени односи између радника и послодавца. Први пут у овом сектору цијену рада утврђују синдикат и послодавац. Први пут у овом сектору уведена је пракса да се и рад викендом радницима додатно плаћа. То плаћање биће десет одсто, што до сада није било - нагласио је Врховац.

Додао је да је овим уговором ријешено и питање отпремнина.

- У преговорима у нафтном сектору постигли смо договор да сваки радник који буде проглашен технолошким вишком добије шест просјечних плата плус пола плате за сваку годину радног стажа - казао је Врховац и додао да је руководству остављена могућност договорних или стимулативних отпремнина тамо гдје се нађе заједнички интерес.

- Најнижа цијена рада данас потписана износи 145 марака. Коефицијенти у "Петролу" и "Модричи" биће већи него до сада - истакао је Врховац.

Он је нагласио да је тренутно просјечна плата у нафтној индустрији између 750 и 800 марака.

Директор "Оптима групе" Јуриј Белов рекао је да је синдикат дао послодавцу одређено вријеме за спровођење систематизације радних мјеста, а да се послодавац обавезао да по завршетку систематизације повећа плате за седам одсто свим запосленим.

- Додатних пет одсто добиће запослени за додатни рад, док ће још десет одсто добити радници који раде за викенд - истакао је Белов.

Он је рекао да је послодавац по преузимању ових предузећа затекао вишак радника, али није прецизирао колики је тренутно вишак.

Рафинерија Брод

Радници Рафинерије нафте у Броду одржали су јуче у кругу предузећа једночасовни штрајк упозорења због кршења колективног уговора.

Предсједник Синдиката Рафинерије Данило Броћило рекао је да радници Рафинерије нису потписали колективни уговор јер они, за разлику од "Петрола" и Рафинерије Модрича, имају појединачни колективни уговор који је потписан 2008. године.

- Не примјењује се најнижа цијена рада, која према колективном уговору износи 44 одсто од најниже плате у Српској. Нудимо послодавцу да усклади наш колективни уговор са овим и онда ћемо га потписати - рекао је Броћило и додао да ће, уколико послодавац не прихвати захтјеве радника, штрајк бити интензивиран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана