Сиромаси са јахтом и фераријем

Глас Српске
Сиромаси са јахтом и фераријем

РИМ - Aко је судити према пореским пријавама, Италијани који посједују аутомобиле марке "ферари", јахте дуге 20 метара, па чак и хеликоптере, живе испод границе сиромаштва.

У Италији су порески службеници, дан прије Нове године, спровели акцију која је довела до невјероватних сазнања - готово сваки трећи грађанин који посједује луксузне аутомобиле у посљедње двије године мјесечно је зарађивао 1.800 евра бруто. Поставља се питање колико онда година треба једном таквом грађанину да "уштеди" за један скупоцјени аутомобил, преноси "Дојче веле".

У радњама, хотелима и ресторанима, у којима су порески службеници у монденском скијашком центру Кортина д Aмпеко, дан пред Нову годину, биљежили ниво продаје, зарада је битно повећана. Ресторани су биљежили двоструко већу зараду од претходног дана и троструко већу од истог дана прошле године. У луксузним бутицима продаја је била учетворостручена.
Власници радњи, хотела и ресторана у којима је спроведена рација огорчени су и говоре о "полицијској држави", а побунили су се и представници странке Силвија Берлусконија. Они не желе да се "привредно чудо" доводи у питање.

Међутим, стање које је на видјело изнијела рација, исто је као и у великом броју градова у Италији.
Када би се о стању у Италији судило према процјени пореских пријава, испоставило би се да велики број грађана живи испод линије сиромаштва. Тако власници дискотека, ресторана и продавница накита "не зарађују довољно за живот", али зато многи од њих посједују скупоцјене јахте, иду на пут око свијета и ручавају у луксузним ресторанима.

Људи који годишње не зарађују више од 20.000 евра посједују више од 42.000 луксузних јахти.

Прошле године је у Италији купљено више од 200.000 аутомобила који коштају више од 100.000 евра, а поставља се питање коме су продати када само 72.000 Италијана то себи може да дозволи.

У овом рачуну математика, очигледно, не игра баш велику улогу. Како би иначе могло да се објасни да сваки четврти Италијан, који зарађује мање од 20.000 евра годишње, посједује хеликоптер или чак авион.

Понеки од власника луксузних аутомобила и јахти нису сиромашни него су само заборавили да су богати. Попут стоматолога из Фиренце који је "превидио" да пријави око шест милиона евра. Или трговца из Бергама који се није сјетио да посједује пет кућа када је затражио помоћ за школовање дјеце, коју држава додјељује сиромашним породицама.
Међутим, да ли је могуће да је сваки четврти Италијан понешто заборавио да пријави када је потписао да не посједује новац, штедну књижицу, имовину и слично.

Монти

Нови италијански премијер Марио Монти намјерава да истражи и промијени ситуацију. Монти вјерује да је могуће да држава добије 120 милијарди евра од заборавних пореских обвезника. То је много новца. Са њим би Италији било потребно само неколико година да заборави на дугове, наводи "Дојче веле".
Додуше, посљедице нове политике ће за понеке Италијане бити веома драстичне. Тако ће убудуће чак и брачни парови који желе да се разведу морати да буду у добрим односима. У супротном, њихова имовина биће детаљно истражена и предата пореској управи на испитивање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана