Широм Аргентине чује се: “девизе, девизе!” VIDEO

Танјуг
Широм Аргентине чује се: “девизе, девизе!” VIDEO

Буенос Aирес - Аргентинци су ван себе од бијеса због драконских мјера владе која је практично забранила куповину долара не би ли ојачала домаћи песос, преноси Танјуг.

Након мјера владе, којима се знатно отежава куповина инсотране валуте, “подруми” су постали једина мјеста гдје се могу купити амерички долари.

Наравно, тада ни курс није званичан, па један долар вриједи шест умјесто званичних 4,5 песоса.

Продавци “зелембаћа” који шетају по трговима морају да буду обазриви како не би запали за око великом броју финансијских инспектора.

Предсједник Аргентине Кристина Фернандес изјавила је прије два дана да ће своју личну уштеђевину пребацити из долара у аргентинске песосе, јер је штедња у тој валути профитабилнија.

Фернандес је навела да ће свој доларски рачун пребацити у домаћу валуту и позвала остале званичнике да учине исто.

Мање од годину дана након што је Кристина Фернандес поново изабрана за предсједника Аргентине, истраживања јавног мњења показују да је њена популарност опала због економске ситуације и забране куповине долара као и позива да се штеди у песосима.

Влада је прошлог новембра увела нову контролу валутне размјене. Они који желе да купе доларе морају да на увид дају свој јединствени матични број, којег затим провјерава државна пореска служба, прије него што трансакција буде одобрена.

Овог мјесеца на снагу су ступиле још веће рестрикције.

Аргентинци који намјеравају да путују у иностранство морају да докажу да је њихов новац легално прибављен, као и да пореској служби саопште гдје, када и због чега путују.

Владине мјере су успориле одлив капитала, који је прошле године премашио 21 милијарду долара.

Међутим, висока инфлација смањује повјерење у песос, а, уз бројне контроле, Аргентинци се све више окрећу незваничном валутном тржишту да би прибавили доларе.

- Долар је аргентинска болест која је настала усљед деценијске нестабилности у земљи када је народу сва уштеђевина у песосима због инфлације пропадала - објашњава директор института Еконвјуз Мигуел Кигел.

Народ жели да има слободу да ради шта жели са својим новцем, додао је, он не жели никаква ограничења као што су ове драконске мјере владе.

Грађани су револтирани и због натписа поједине штампе о висини уштеђевине појединих чланова аргентинске владе.

Економиста Едуардо Куриа сматра да би “пезификација” економије, посебно у сектору за некретнине имала супротан ефекат, успоравајући економску активност земље.

Предвиђа се да ће привредни раст Аргентине у овој години бити у паду послије просјечних осам одсто у периоду од 2002. до 2011, изузимајући 2009. када је земља била у рецесији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана