Сир, мед и шљива од 2011. брендови

Драгана Келеч
Сир, мед и шљива од 2011. брендови

БAЊAЛУКA - Бањалучки сир трапист, херцеговачки мед и сир, пасуљ пољак из Требиња, мајевичка шљива и кајмак скоруп из Рогатице имају највише шансе да буду заштићени и већ идуће године постану српски брендови.

Шеф

Одсјека за безбједност производње Aгенције за безбједност хране у БиХ Драган Брењо

рекао је "Гласу Српске"

да заштита домаћих производа из Републике Српске иде веома добро.

- Барем пет-шест домаћих производа из Српске идуће године окончаће процедуру заштите и постаће брендови. Највише предуслова за то имају бањалучки сир трапист, херцеговачки мед и сир, пасуљ пољак из Требиња, мајевичка шљива и кајмак скоруп из Рогатице - рекао је Брењо.

Истакао је да су до сада произвођачи и општине у БиХ Aгенцији за безбједност хране упутили више од 160 захтјева за заштиту производа.

- Требињски произвођачи озбиљно су схватили заштиту својих производа, тако да је за кратко вријеме из ове општине пристигло највише приједлога за брендове - рекао је Брењо и додао да Требињци желе да заштите пасуљ пољак, суву смокву и мед.

Из Херцеговине је предложено да се заштите и кајмак, јагњеће печење, домаћа ракија шљивовица, цицвара од пшеничног брашна и уштипци.

Произвођачи из Угљевика, додаје Брењо, упутили су више захтјева за заштиту одређене сорте шљиве.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Рогатица Радован Росић рекао је да у овој општини постоји дугогодишња традиција производње кајмака и квалитетног сјеменског и меркантилног кромпира, због чега ови производи заслужују да постану домаћи бренд.

Начелник општине Требиње Доброслав Ћук рекао је да ово подручје има доста квалитетног љековитог биља и вина, на која би произвођачи требало да обрате пажњу како би их што боље пласирали на тржишту.

- Херцеговина има много домаћих производа карактеристичних по свом квалитету, који би требало да буду заштићени - рекао је Ћук.

Упитник

Aгенција за безбједност хране БиХ припремила је Упитник за заштиту ознака оригиналности, географског поријекла и традиционалног угледа хране, који је упутила у 144 општине у БиХ, а попуњени одговори стигли су из више општина из Републике Српске и ФБиХ, које су пријавиле прехрамбене производе за заштиту, карактеристичне за њихов крај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана