Синиша Пепић: Банкарски сектор РС и ФБиХ стабилан

Марина Чигоја
Синиша Пепић: Банкарски сектор РС и ФБиХ стабилан

Банкарски сектор Републике Српске и Федерације БиХ најмање је погођен актуелном кризом и послије првих удара у посљедњем кварталу прошле године, у првој половини 2009. године, биљежи опоравак и постепено повећање активности на тржишту.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" директор главне филијале Бања Лука Рајфајзен банке Синиша Пепић.

- Рајфајзен банка одувијек је имала опрезну политику кредитирања, што је учинило да изазов у виду свјетске економске кризе дочекамо спремно и без бојазни за нашу ликвидност и стабилност - истакао је Пепић.

* ГЛAС: Како оцјењујете тренутну ситуацију у банкарском сектору у РС? Колико је криза утицала на овај сектор РС?
ПЕПИЋ: Криза се свакако осјетила на банкарском тржишту РС, а то су исти облици као и у окружењу те се углавном односе на ограничен приступ капиталу на међународним тржиштима уз повећање цијена средстава, с тим што засигурно можемо рећи како је банкарски сектор РС и ФБиХ најмање погођен актуелном кризом те послије првих удара у посљедњем кварталу прошле године, у првој половини 2009. године, биљежи опоравак и постепено повећање активности на тржишту.

* ГЛAС: На који се начин Рајфајзен банка суочава са тренутним економским проблемима?

ПЕПИЋ: Одувијек смо имали опрезну политику кредитирања, што је учинило да овај изазов дочекамо спремно и без бојазни за нашу ликвидност и стабилност. С обзиром на отежан приступ средствима на међународном финансијском тржишту, акценат смо ставили на домаће изворе финансирања, што подразумијева и разнолику понуду штедних производа.

* ГЛAС: Колико су мјере Владе РС допринијеле стабилности банкарског сектора у РС?

ПЕПИЋ: Мјере Владе РС су благовремено донесене и озбиљно су схваћене од стране свих нивоа власти и њених партнера, а за то је доказ између осталог и позитивна оцјена ММФ. Оно што се очекује од Владе РС, а гдје банке свакако виде допринос стабилности, јесте реализација стратешких инвестиција, прије свега реализација уговора са Штрабагом који би требао да ангажује ресурсе привреде РС и створи нова радна мјеста.
* ГЛAС: Повјерење грађана у банке било је пољуљано крајем прошле године када су грађани масовно повлачили депозите из банака. Да ли је Рајфајзен банка имала тих проблема?
ПЕПИЋ: Рајфајзен банка је свакако подијелила судбину својих конкурената на тржишту у октобру прошле године када су забиљежене исхитрене реакције појединих клијената који су жељели пријевремено разрочити своје депозите. Свим клијентима који су захтијевали пријевремену исплату депозита је то било и омогућено у складу са уговорним обавезама, а сама чињеница како банка ни у једном моменту није имала угрожену ликвидност говори о њеној стабилности и оправданости повјерења клијената. У првих шест мјесеци Главна филијала Бања Лука која опслужује највећи број клијената у РС биљежи константан нето раст депозита становништва.

* ГЛAС: Колико сте у првој половини године одобрили кредита?
ПЕПИЋ: Подручје Главне филијале Бања Лука у ороченој штедњи на нивоу банке учествује са 22,1 одсто, док у кредитном портфељу заузима око осам одсто.

* ГЛAС: Које погодности нуди Рајфајзен банка својим клијентима?
ПЕПИЋ: Рајфајзен банка је на тржиште увела нови производ - "пакет рачуна", чиме се више банкарских и небанкарских услуга пакује у јединствен производ са јединственом накнадом. Овим ће клијенти за накнаде по свим услугама обухваћеним пакетом мјесечно одвајати и до 50 одсто мањи износ него што су то чинили раније када су се оне плаћале појединачно. Корисници пакета, симболичних назива "класик" и "тренди", могу бити сви клијенти који плату примају путем дебитних картица Рајфајзен банке. Такође, велика заинтересованост становништва је за наш акцијски штедни производ Бонус штедња, због чега смо акцију продужили до краја јула. То је посебан вид орочене штедње у КМ и EUR валути, која, поред редовне камате, у задњем мјесецу орочења доноси и додатни бонус од 10, 20 или 30 одсто.

Награде

ГЛAС: Рајфајзен банка недавно је добила три "Златна БAМ-а", награду коју додјељује финансијско-пословни магазин "Банке у БиХ" најуспјешнијим банкама. Ваш коментар?
ПЕПИЋ:Поред признања које нам свакодневно дају наши клијенти, послујући са нама, од великог значаја су нам како међународна, тако и домаћа признања. "Златни БAМ" додијељен нам је за банку са највећом активом, највећим укупним капиталом и највећим дионичким капиталом. Награда потврђује исправност наше стратегије, а ми је доживљавамо и као признање свим нашим клијентима, који нам указују своје повјерење и лојалност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана