Синергији плус пријети затварање

Марина Чигоја
Синергији плус пријети затварање

БAЊAЛУКA - Aгенција за банкарство РС издала је микрокредитном друштву "Синергија плус" из Бањалуке упозорење да ће му одузети дозволу уколико до краја године не заустави за сада веома изражен тренд смањења капитала.

Директор "Синергије плус" Жељко Богданић потврдио је "Гласу Српске" да је Aгенција у редовној контроли упозорила на могућност одузимања дозволе за рад.

- С обзиром на проблеме са наплатом у "Синергији" је исказан тренд угрожавања пословних резултата, који, уколико се стање не промијени, може довести до тога да друштво не може да испуни услове за рад. Остављен нам је рок до краја године да се наплата побољша и сачува минималан износ од 500.000 КМ капитала, јер ће Aгенција у противном бити принуђена да нам суспендује дозволу за рад - истакао је Богданић.

Према незваничним информацијама, ова микрокредитна организација због недостатка новца већ дуже вријеме не одобрава кредите, а само у првих шест мјесеци ове године "Синергија" је остварила губитак од 300.000 марака.

Према ријечима Богданића, губитак је "углавном резултат кашњења и повећаног резервисања по основу кашњења".

Додао је да уписани капитал друштва износи седам милиона марака, али да се он смањује како се повећавају кашњења у неплаћању.

- Због тога капитал друштва сада износи око милион марака. Главни проблем је то што повећана кашњења проузрокују додатне трошкове по основу резервисања на терет капитала и то је тренд који може да угрози пословање "Синергије" - нагласио је Богданић и додао да укупна потраживања друштва износе око осам милиона марака.

Он је ипак изразио увјерење да ће се стање у овој микрокредитној организацији до краја године поправити.

- Ситуација је изузетно тешка, с обзиром на то се општа ситуација у земљи одржава и на наше клијенте, који све више касне са испуњавањем својих обавеза. Ипак, мислимо да стање још увијек није тако катастрофално и да ћемо успјети да преокренемо ситуацију, а већ неки показатељи говоре у прилог томе - казао је Богданић.

Директор Aгенције за банкарство РС Славица Ињац није жељела да коментарише да ли је и због чега "Синергији" издато упозорење и истакла је да у Aгенцији "никад не говоре појединачно о банкама и микрокредитним друштвима, те да су такве информације пословна тајна".

Пословање МКО

Микрокредитне организације у РС су у првом кварталу ове године оствариле негативан финансијски резултат у износу од 1,4 милиона КМ. МКО су пласирале укупно 219,8 милиона КМ кредита са стопом пада од четири одсто у односу на крај 2010.

- Укупни капитал МКО у овом периоду износио је 53,5 милиона КМ, што је мање за 11 одсто у односу на 2010. годину - показују подаци Aгенције за банкарство РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана