Синдикат кочи нови закон о раду

Марина Чигоја
Синдикат кочи нови закон о раду

Бањалука - Иако се о новом закону о раду РС, на којем послодавци инсистирају, говори већ дуже вријеме, његово доношење још је неизвјесно, јер је за синдикат у овом моменту било каква промјена закона неприхватљива.

О потреби доношења новог закона јуче је било ријечи и на састанку министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Петра Ђокића и представника Уније удружења послодаваца РС коју је предводио предсједник Уније Предраг Згоњанин.

- Наглашена је потреба интензивирања активности на доношењу новог закона о раду, који ће бити прилагођен постојећим тржишним условима - саопштено је из Министарства рада.

Згоњанин каже да је Влада РС још 2010. године донијела одлуку да треба да се уђе у промјену Закона о раду и да до сада ништа није урађено по том питању. Он је истакао да је јуче на састанку са Ђокићем договорено да се ускоро у Влади одржи састанак социјалних партнера.

- Сматрамо да садашњи Закон о раду не одговара стварним потребама ни радника ни послодаваца. Синдикат сматра да послодавци желе промјеном Закона о раду да смање обим права радника, а управо је обрнуто, ми хоћемо да се за раднике који поштују закон и који одрађују свој дио посла та права прошире, али хоћемо и да, као послодавци, имамо могућност да одлучујемо ко је добар радник, а ко није - рекао је Згоњанин.

Он је истакао да садашњи закон у доброј мјери штити нераднике у односу на раднике и онемогућава послодавцима да валоризују раднике по основу рада.

- Сада нисмо у стању да добијемо ниједан судски процес ни када је радник сто одсто у криву - нагласио је Згоњанин.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да је важећи Закон о раду РС усклађен са конвенцијама Међународне организације рада, а добрим дијелом и са европским стандардима. Она је нагласила да добар дио послодаваца још не примјењује у потпуности ни овај закон, те да не зна шта послодавци конкретно желе са новим законом.

- Ми не бранимо овај закон зато што је он идеалан него зато што би оно што долази из неких дијелова пословне заједнице било потпуно урушавање радничких права, што је недопустиво - нагласила је Мишићева.

Додала је да је у овом моменту веома ризично покретати питање промјене, односно доношења новог закона о раду.

- Синдикат остаје при ставу да апсолутно не постоје услови да се у овој години отвара питање закона о раду. Уколико би се неко одлучио да крене у такву активност без сагласности социјалних партнера, онда ће морати ризик такве одлуке да преузме на себе - истакла је Мишићева.

Министарство

На састанку Ђокића са послодавцима било је ријечи и о пословном амбијенту, а представници послодаваца су нагласили да подржавају настојања Владе да унаприједи пословни амбијент у Српској.

- Заједнички је оцијењено да је неопходно наставити са праксом његовања трипартитног социјалног дијалога. Изражена је и заједничка опредијељеност на сузбијању рада “на црно”. Представници послодаваца дали су подршку Aкционом плану запошљавања у 2013. години, који је усвојила Влада РС, а захваљујући којем би требало бити отворено нових 5.000 радних мјеста - наводи се у саопштењу.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана