Син директора FED-а нема за студије

Aгенције
Син директора FED-а нема за студије

Њујорк - Школарине на факултетима у Aмерици порасле су толико да чак и син предсједника Федералних резерви Бена Бернанкеа мора да подигне кредит да би финансирао студије.

СAД ће до 2025. године имати недостатак од око 130.000 љекара, с обзиром на раст старије популације, преносе агенције. Међутим, студиј медицине постаје недостижан за младе који су слабијег материјалног положаја и који зазиру од великог задуживања.

Према писању “Блумберга”, просјечни студентски кредит за медицинске студије у 2012. години износио је 170.000 долара, у поређењу са свега 13.469 долара из 1978. године. Бернанкеов син Џоел, који студира на Веил Корнел медицинском колеџу у Њујорку, мораће да прикупи чак 400.000 долара до тренутка док не добије диплому.

Бернанке је прошле године рекао пред Конгресом да очекује да ће његов син изаћи са докторском дипломом и дугом од 400.000 долара.

За студенте медицинског факултета 2013. године просјечни четворогодишњи трошкови били су 278.000 долара у приватним школама и 207.868 у државним, наводи Удружење америчких медицинских факултета. Ипак, многи истраживачи и доктори вјерују да похађање медицинских факултета вриједи сваку пару.

Бернанке је недавно упозорио на све веће задуживање студената. Он је рекао да регулаторна тијела треба да “опрезно надгледају” студентске позајмице.

Према писању “Волстрит журнала” из децембра 2012. године, Бернанкеов син има хипотеку на своју трособну кућу код Капитол хила у износу од 672.000 долара. Бернанке је рефинансирао тај дуг два пута.

Каматне стопе

Већина студената медицине финансира школовање путем кредита. Каматна стопа за студенте се креће од 6,8 до 7,9 процената, много више него што је на десетогодишње државне записе. Каматне стопе на студентске кредите одређује Конгрес. Студентски кредити су обично виши због тога што се дају људима који немају кредитну историју и не захтијевају јемство, а камате могу да наставе да расту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана