Симболични износи остали за пребијање

Анита Јанковић Речевић
Симболични износи остали за пребијање

БАЊАЛУКА - Привредници и јавни сектор компензовали су 8,76 милиона марака обавеза и потраживања на другој овогодишњој мултилатералној компензацији, што је за око 4,6 милиона мање у односу на прву рунду која је одржана у фебруару.

Према прелиминарном извјештају објављеном на интернет страници Бањалучке берзе, у компензацији која је спроведена 4. априла обавезе и потраживања компензовало је 380 учесника, који до сутра до 15 часова могу исправљати прелиминарне извјештаје.

Након периода за исправке учесници ће добити коначне извјештаје о мултилатералној компензацији.

Извјештај Бањалучке берзе показује да је и број учесника на другој компензацији био мањи у односу на прошлу рунду и то за око 50 субјеката.

Иако је износ који су успјели компензовати знатно мањи него у ранијим рундама, директор “Водовода” у Челинцу Милош Зељић каже да редовно учествују на свакој компензацији јер на овај начин једноставније и брже долазе до свог новца.

- Успјели смо компензовати негдје око 2.000 марака и веома смо задовољни. У ранијем периоду пребијали смо веће износе али и наша потраживања су била већа, сада су знатно смањена па самим тим и компензовани износи путем тог система на берзи - рекао је Зељић.

И предузеће “Гас-Рес” чест је учесник на мултилатералним компензацијама.

- У зависности од квартала до квартала, зависи износ компензације, некад је то симболичан износ од неколико хиљада марака, а некад и већа сума. Сада је то било око 50.000 КМ, али ми немамо много купаца па ни ти износи не могу бити велики - рекао је за “Глас” директор “Гас-Реса” Момчило Антонић.

Рачуне путем компензација редовно чисти и Фабрика обуће “Дермал” из Котор Вароша.

- Не знам тачан износ који смо сада успјели пребити, али много нам значи тај систем за потраживања која спорије наплаћујемо и то је углавном да бисмо сравнали стање с неким јавним предузећима или за боловање радника. Врло је ту мало привредних друштава с којима сарађујемо - рекао је власник и директор “Дермала” Раденко Бубић.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе, чиме су умањени и ефекти пребијања дугова.

Према подацима Бањалучке берзе од почетка успостављања Јединственог система за мултилатералне компензације и цесије 2.667 различитих пословних субјеката компензовало је око 1,12 милијарди КМ обавеза и потраживања, што је значајно допринијело смањењу неликвидности у привреди и јавном сектору.

Закон

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе Републике Српске.

Само двије године касније закон је претрпио измјене да би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапријеђен комплетан систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана