Сијемо сјеме нове финансијске кризе

Глас Српске
Сијемо сјеме нове финансијске кризе

ВAШИНГТОН - Инвеститори широм свијета позајмљују доларе да би куповали имовину, укључујући акције и сировине, чиме стварају огромне "имовинске мјехуре" који сију сјеме нове финансијске кризе, упозорио је професор Универзитета у Њујорку Нуријел Рубини, који је предвидио и садашњу финансијску кризу, преноси Танјуг.

Рубини је рекао да "сви играју исту игру и та игра постаје опасна", те да није немогуће да дође до избијања нове економске кризе у свијету.

- Постоји ризик да сијемо сјеме сљедеће финансијске кризе. Овај "имовински мјехур" уопште није у складу са слабим економским опоравком и фундаменталним чиниоцима на финансијском тржишту - указао је цијењени амерички професор и додао да би, иако сада изгледа да је рецесија у СAД окончана, опоравак у развијеним земљама могао да остане "анемичан".

Он је, међутим, оптимиста кад је ријеч о изгледима раста у привредама у наглом успону.

Aгенција "Блумберг" подсјећа да је вриједност долара у протеклих 12 мјесеци опала за 13 одсто у односу на шест осталих великих валута, након што су америчке Федералне резерве (FED)  скресале своју кључну каматну стопу на ниво близу нуле, у настојању да извуку америчку економију из најдубље рецесије од 30-их година прошлог вијека.

Рубини сматра да ће се долар на крају "подићи са дна" када FED повећа трошкове кредитирања и укине стимулативне мјере, укључујући куповину владиног дуга, што може приморати инвеститоре да одустану од праксе позајмљивања у земљама са нижим каматама с циљем инвестирања у активе с већим приносом.

Незапосленост

Већина аналитичара у СAД очекује да ће подаци о стању привреде у трећем кварталу, који ће бити објављени за неколико дана, показати да је СAД званично изашла из рецесије. Од почетка рецесије у децембру 2007. године у СAД је без посла остало више од десет милиона људи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана