Сигурна сировина за наставак експанзије дрвне индустрије РС

Жељка Кокот
Сигурна сировина за наставак експанзије дрвне индустрије РС

Бањалука - "Шуме РС" потписале су јуче уговоре о испоруци 500.000 кубних метара дрвних сортимената са 67 дрвопрерађивача за наредну годину.

Уговори су потписани са 15 дрвопрерађивача који производе финалне и 52 произвођача полуфиналних производа. "Шуме РС" ће дрвопрерађивачима идуће године ставити на располагање близу два милиона кубних метара дрвета, а расположиви обим сировине је благо повећан у односу на овогодишњи, када им је обезбијеђено око 1,9 милиона кубика.

Уговори о испоруци преосталих око 1,5 милиона кубних метара за сљедећу годину биће наредних дана потписани сукцесивно у шумским газдинствима.

Уговорене испоруке сировине за ову годину су у потпуности реализоване, а помоћник министра за шумарство и ловство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Горан Зубић вјерује да ће тај темпо бити задржан и у 2016. години.

- Потписивањем уговора настављен је континуитет испоруке сировине прерађивачима, који ће имати бољу основу за уговарање послова за наредну годину - каже Зубић.

Предсједник Надзорног одбора "Шума РС" Биљана Марковић каже да то предузеће и Влада РС дијеле циљ дрвопрерађивача да буде повећан извоз и да у њему што већи удио чине финални производи. На тај начин, истакла је она, био би дат већи допринос расту бруто домаћег производа и отварању нових радних мјеста.

Вршилац дужности генералног директора "Шума РС" Ристо Марић казао је да су се обавезали да ће извршити обавезе према купцима који су дужни да сервисирају дугове у уговореним роковима.

- Изузетно сам задовољан чињеницом да су дрвопрерађивачи током ове године измирили 99,1 одсто дуга према "Шумама РС". Очекујем да ће до краја године наплата бити стопроцентна - каже Марић.

Предсједник Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Милан Ковач каже да потписани уговор гарантује уредан наставак снабдијевања произвођача сировином и раста производње.

- Дрвна индустрија РС је у овој години имала раст већи од девет одсто и једини је сектор који повећава учешће у извозу. Очекујемо још боље резултате у 2016. години - каже Ковач.

Једна од фирми које су потписале уговор је "Петропројект" из Братунца, која се бави финалном прерадом дрвета. Захваљујући инвестицији од око 2,5 милиона евра у опрему ове године су освојили тржиште Уједињених Арапских Емирата, Јужне Кореје и Енглеске.

- Хвала "Шумама РС" што су нам обезбиједиле потписивање уговора на вријеме јер ћемо знати којом количином сировине располажемо како бисмо могли планирати производњу за 2016. годину - каже директор и власних ове фирме Јанко Петровић.

Губиташи

Ристо Марић је поновио да ће у шумским газдинствима која послују са губитком доћи до промјене руководства. Те одлуке сачекаће предају завршног рачуна о овогодишњем пословању, која би требало да буде обављена до краја фебруара наредне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана