Шиглиц: Еплу и Гуглу је одзвонило

BBC
Шиглиц: Еплу и Гуглу је одзвонило

Група водећих економиста, на челу са нобеловцем Јозефом Штиглицем, позвала је све земље да ревидирају свој порески систем.

Економисти покушавају да спрече мултинационалне копаније попут Епла и Гугла да искоришћавају рупе у законима и плаћају мање порезе.

"Мултинационалне компаније дјелују и стога би требало да буду опорезоване као самосталне компаније. Вријеме је да наше (политичке) вође буду одважне", изјавио је Штиглиц.

Наиме многе велике компаније познате су по томе што пребацују свој добитак и профит између подржница како би платили мање порезе у појединим државама, као што су Ирска и Луксембург, објаснио је Штиглиц. Он сматра да би стварање новог свјетског пореског система могао бити реалан али све државе би требало да раде заједно на томе како би затвориле све рупе у законима.

Група економиста је у саопштењу изјавила да је неопходно да се стане на крај конкурентним пореским системима како би се у корену спречило утркивање различитих држава.

Развијене земље требало би да предузму први корак тако што би одредиле минимални порез за корпорације, што би се могло учинити под покровитељством Организације за економску сарадњу и развој.

"Нећемо дозволити (компанијама) да једноставно купују около и избјегавају све порезе. Тој идеји је одзвонило ", изјавио је Штиглиц који сматра да је вријеме да компаније почну да плаћају порез на основу међународне продаје. На примјер, Епл више од 35 одсто прихода остварује у САД-у, па би порез на тај приход требао да плати и у САД.

Фирме би такође требало да расподеле приход од интелектуалног власништва у земљама у којима су те идеје развијене, уместо тамо гдје је нижи порез, пише CNN.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана