Сезонско запошљавање радника из РС у Црној Гори

Тања Ковачевић
Сезонско запошљавање радника из РС у Црној Гори

БAЊA ЛУКA - Трговци, конобари, кувари, туристички и економски техничари, водоинсталатери, електромонтери, као и савремена занимања као што су менаџери хотелијерства и инжењери заштите животне средине, профили су који су највише тражени за обављање сезонских послова.

Рекао је ово "Гласу Српске" савјетник директора Завода за запошљавање РС Ђорђе Марчета.

Истакао је да је ове године, за разлику од претходних, на основу Закона о запошљавању РС и Црне Горе, постигнут договор са црногорским Заводом за запошљавање о регулисању рада у сезони људи из РС у Црној Гори.

- Ове године у пуном смислу легализован је рад наших радника у Црној Гори, а то подразумијева да су они пријављени, имају здравствено и пензионо осигурање, а "тече" им и радни стаж. Ранијих година они су радили "на црно" - рекао је Марчета.

Интересовање за запошљавање ове сезоне у Црној Гори исказала су 143 грађана Српске, а највише њих показало је заинтересованост за рад у  угоститељству и  туризму.

- Највећи број сезонских радника иде у приморје, односно у Будву и Херцег Нови. Они који су се пријавили углавном су и раније радили у Црној Гори, тако да знају који профили су потребни и којим послодавцима да се обрате за посао - казао је Марчета.

За разлику од ранијих година, када је велики број особа са евиденције Завода РС ишао на сезонски рад у области грађевине, ове године то интересовање је смањено. Марчета истиче да је разлог смањивање грађевинских активности због економске кризе.

Он је нагласио да се људима који оду да раде у Црну Гору у просјеку гарантује најнижа плата од 200 евра, колико се може зарадити за обављање најједноставнијих послова, као што су спремање соба и чишћење у хотелима.

- У угоститељству се плате крећу око 400 до 500 евра, а врхунски стручњаци у хотелима високог ранга и категорије, могу мјесечно да зараде и до 1.500 евра - рекао је Марчета и додао да је претходних година укупно око 10.000 лица из БиХ било на сезонском раду у Црној Гори.

Додао је да је веома мали проценат наших радника заинтересован за сезонски рад у Хрватској, Словенији и Aустрији, као и да је тамо мала потражња за лицама са евиденције Завода за запошљавање РС.

У Привредној комори РС кажу да се за сезонски посао одлучује много младих који су незапослени, јер је то за њих прилика да нешто зараде, а уједно и да негдје оду током љета.

Црна Гора

У љетњој сезони црногорским туристичко-угоститељским привредницима потребно је око 15.000 сезонских радника, подаци су  Завода за запошљавање Црне Горе. Од укупног броја сезонских радника приморју је потребно око 77 одсто.

Највише сезонских радника је потребно Будви и то 4.000, Херцег Новом 2.000, у Бару је потребно 1.800 радника, у Улцињу 1.500, у Тивту око хиљаду, у Котору 500 радника, док се остатак односи на Подгорицу, Жабљак и Колашин.

Према њиховим подацима, највише недостаје конобара, кувара, помоћне радне снаге, собарица, рецепционера и посластичара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана