Сезонски послови смањили незапосленост

Марина Чигоја
Сезонски послови смањили незапосленост

Бањалука - Ангажовање сезонских радника и запошљавање приправника допринијели су благом смањењу незапослености, али је она и даље највећи проблем у Српској и БиХ, сматрају представници послодаваца и синдиката.

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, број незапослених у РС смањен је у мају за 2.131 или 1,38 одсто у односу на април, у ФБиХ је тај број смањен за 1.106 лица или 0,3 одсто, док је у Брчком број незапослених смањен за 579 лица, или 4,64 одсто.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је да је број незапослених највећи проблем који има БиХ и да је то питање одавно требало почети рјешавати.

Она истиче да је потпуно јасно да је у РС дошло до смањења броја незапослених искључиво због сезонских послова, прије свега у секторима пољопривреде и угоститељства.

- Један број људи отишао је на сезонски рад у сусједне земље, прије свега у Црну Гору, и због тога се они више не воде као незапослени. Ранијих година у РС много више људи је радило сезонске послове, тако да је цифра од двије хиљаде ангажованих сезонаца мали број - казала је Мишићева.

Она је нагласила да је забрињавајући број новопријављених људи који траже посао.

- Ту се налази велики број радника који су поједини послодавци  злоупотријебили и који су под притиском пристали на споразуман раскид уговора о раду - истакла је Мишићева и додала да запошљавања нема без нових инвестиција које би требало да буде приоритет свих нивоа власти у БиХ.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић каже да је разлог смањења незапослености сезонски рад и запошљавање приправника у РС.

- Подаци Агенције ни у ком случају не могу да се узму као релевантан показатељ који гарантује да је дошло до успона привредних активности које су резултирале новим запошљавањем. Напротив, ово је више резултат мјера социјалног типа, него неких мјера које могу дати дугорочне резултате - нагласио је Милић.

На евиденцијама завода за запошљавање у БиХ на крају маја налазило се 536.520 особа, што представља смањење броја незапослених за 3.815 или 0,71 одсто у односу на претходни мјесец.

У извјештају Агенције наводи се да је од укупног броја регистрованих незапослених особа у мају 2012. године, 10.618 било новопријављених лица која траже.

- Укупан број лица брисаних са евиденције завода и служби запошљавања је 13.854, од чега је запослено 8.046 или 58,08 одсто - наводи се у извјештају Агенције.

У мају је за 5.065 лица престао радни однос, док су послодавци у овом периоду тражили 2.237 нових радника.

Стручна спрема

У структури лица која траже запослење у БиХ је у мају највише било квалификованих и то 186.810, те неквалификованих радника 161.412. Посао је тражило и 11.320 полуквалификованих као и 3.874 висококвалификованих радника.

Евидентирано је 1.890 радника са нижом стручном спремом, са средњом стручном спремом 134.209, са вишом 7.423, а са високом стручном спремом 29.582 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана