Сезонци смањују незапосленост

Јелена Бјелица
Сезонци смањују незапосленост

Бањалука - У Републици Српској дошло је до благог пада незапослености на крају првог квартала ове године, а веће смањење броја незапослених очекује се идућих дана, јер су тек почели сезонски послови.

Према подацима служби за запошљавање у БиХ, број незапослених у Српској смањен је у марту за 674 у односу на фебруар. У ФБиХ тај број је смањен за 341, док је у Брчком број незапослених смањен за десет.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да ће до већег запошљавања сезонских радника доћи крајем маја.

- Тада ће почети берба трешања, касније и вишања, а за те послове се ангажује највећи број радника. Ти послови трајаће  до јесени, када долази берба јабука - казао је Маринковић. 

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да је смањење броја незапослених позитиван помак.

- Било би одлично када би се овај тренд запошљавања наставио и сљедећих мјесеци, бар док буду трајали сезонски послови - казао је Павловић.

Истакао је да би било пожељно да Aгенција за рад и запошљавање БиХ успије да организује запошљавање младих за сезонске послове у Црној Гори.

- То је локација која је веома близу, а запошљава велики број сезонаца који могу добро да зараде током љета - додао је Павловић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин истакао је да је до овог благог пада незапослених дошло због тога што су неке незапослене особе пронашле привремени сезонски посао.

- Чим прођу сезонски послови, број незапослених поново ће се повећати - казао је Згоњанин.

У Српској је на крају марта било незапослено 154.998 особа, у ФБиХ 386.091, а у Брчком 12.491 особа.

Степен образовања

Према подацима служби за запошљавања у БиХ, највећи број незапослених чине лица са трећим степеном образовања, односно квалификовани радници, и то 34,80 одсто. Слиједе неквалификовани радници, који чине 29,01 одсто од укупног броја незапослених.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана