Шеварлије код Добоја: Посао добија 100 радника

Дијана Дујић
Шеварлије код Добоја: Посао добија 100 радника

Добој - Одборници Скупштине града Добој једногласно су подржали изградњу фабрике за прераду воћа и поврћа, коју ће на локалитету бивше касарне у Шеварлијама градити инвеститор из Азербејџана.

Фабрика ће бити изграђена по узору на некадашњу "Босанку", а споразум су недавно потписали представници града Добој и предузећа "Бенконс" из Азербејџана. Градска управа се, између осталог, обавезала да ће платити ренту и уређење земљишта, те обезбиједити прикључке за инфраструктуру.

- Прихватили смо да у Шеварлијама уклонимо два објекта до 25. маја, како би представници "Бенконса" 30. маја положили камен темељац и почели са градњом фабрике - изјавио је савјетник градоначелника Добоја Небојша Марић.

Он је додао да се инвеститор обавезао да ће уложити више од 30 милиона евра, а градња ће трајати двије године након чега ће у року од четири мјесеца почети производња.

- Планирано је да се у почетку запосли стотину људи, а тражили смо да они буду са подручја Добоја. Инсистирали смо и да се сировине за потребе фабрике откупљују од домаћих пољопривредника - казао је Марић.

Одборници су јединствени и слажу се да ће град имати велику корист од градње фабрике.

- Овај пројекат доноси пуно граду Добоју и свима нама који у њему живимо. Доноси радна мјеста, већи буџет, запослићемо људе на селу и још много тога - рекао је предсједник Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Добој Ненад Јевтић додајући да за инвестицију највећа заслуга припада Влади РС.

Из СДС-а истичу да постоје бројни бенефити, које доноси овај пројекат. Одборник СДС-а Бранкица Поповић казала је да су то прије свега запошљавање већег броја радника, приход у републички и буџет локалне заједнице од пореза и доприноса, као и пласман пољопривредних производа.

- Очигледно је колики је допринос ове локалне заједнице овом пројекту и инвеститор се одлучио да инвестира на подручје Добоја, јер је град понудио најбоље услове, подршку и подстицај у вези са инфраструктуром, финансијску и сваку другу подршку - рекла је Поповићева.

Одборник СП-а Срђан Тодоровић истиче да нико не може бити против оваквог пројекта.

- Мислим да је инвестиција добра и није мала, те сигурно треба граду Добоју. Надам се да ће бити испуњено све што је обухваћено споразумом - казао је Тодоровић.

Планови

Фабрика ће се бавити прерадом воћа и поврћа, производњом воћних сокова и других врста производа од воћа и поврћа.

Компанија "Бенконс" има намјеру да преузиме бренд некадашњег добојског гиганта "Босанке" и допуни га асортиманом из властите производње. Производи ће углавном бити пласирани на европско тржиште, а мањи дио завршаваће на рафовима у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана