Шест разлога да Шпанија изађе из еврозоне прије Грчке

Finmarket.ru, Танјуг
Шест разлога да Шпанија изађе из еврозоне прије Грчке

Мадрид - Шпанија много мање од Грчке страхује да ће остати без заједничке валуте, али ни Европска унија нема новца да “купи” њену економију запалу у проблеме.

За разлику од већине аналитичара Метју Лин из енглеске консултантске компаније “Стратеџи Економикс” је увјерен да Шпанија има веће шансе за излазак из зоне евра од Грчке и наводи шест разлога за такав развој догађаја.

Шпанија је, као прво, превелика економија да би могле да је спасу Европска унија (ЕУ) и Међународни монетарни фонд (ММФ), док економију Грчке, која “кошта” свега 230 милијарди евра, Европљани могу дуго да помажу.

ЕУ и ММФ једноставно немају ту количину новца потребну за спас Шпаније, објављено је на интернет порталу “Finmarket.ru”.

Други разлог за брзи излазак Шпаније из еврозоне Лин види у томе што су њени становници уморни од програма штедње.

Још прије годину дана покрет “Револт” почео је са сједећим протестима у великим градовима.

Шпанија, као треће, има реалну економију.

Грке забрињава њихова будућност изван еврозоне, јер у суштини они ништа не производе, напомиње Лин, додајући да је Шпанија успјешна економија са развијеном индустријом.

Извоз у укупном домаћем производу (БДП) Шпаније учествује са 26 одсто, што се може упоредити са Великом Британијом, Француском и Италијом.

Четврти разлог је чињеница да је Шпанија политички независна.

Многе земље остају у зони евра више због политичких него економских разлога.

Тако Грчка, у случају да напусти зону евра, страхује да ће постати сфера утицаја Турске, Литванији је евро потребан како би се удаљила од Русије, а за Ирску је то питање економске независности од Велике Британије.

За Њемце, еврозона је раскид са прошлошћу, док за Шпанију евро не представља никакав симбол.

Шпанији су, као пето, отворене перспективе.

Шпанска економија дјелимично зависи од Европе, али у истој мјери будућност њеног развоја се везује за Латинску Америку, чије су земље у успону.

Не би требало заборавити ни огромно латиноамеричко тржиште у САД.

Шпански бизнис је више дио свјетске, него чисто европске економије.

Шпанија нема разлога да се везује за пропали пројекат, ако има толико других могућности, приметио је Лин.

И на крају, повлачење из валутне уније више није табу тема, па је излазак Шпаније из зоне евра већ почео да се разматра.

По Лину, низ шпанских економиста је убјеђен да је проблем њихове земље у евру, и да би је повратак на пезету извукао из кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана