Сертификате уводи још 100 предузећа

Ведрана Кулага
Сертификате уводи још 100 предузећа

БAЊA ЛУКA - У Републици Српској око 526 предузећа посједује међународно признање за квалитет својих производа, а у фази увођења ових сертификата налази се још око стотину фирми, рекли су у Привредној комори РС.

Највише предузећа, њих 424, кажу у Комори, посједује сертификате из система управљања квалитетом ISO 9001, а ознаку HHCCP за безбједност хране посједује 51 предузеће.

- Међународни сертификат за безбједност производа посједује укупно девет предузећа, а међународну ознаку за управљање заштитом животне средине и повећање еколошке свијести, односно ISO 14 001, имају 24 предузећа - подаци су Привредне коморе.

Истичу да је лани у РС међународне сертификате увело око 80 предузећа, као и да поједина предузећа посједују ознаку за систем управљања безбједности хране као и међународно признање за управљање безбједношћу и здравственом заштитом на раду.

- Сваке године повећава се број предузећа која добијају сертификате за квалитет, првенствено уз подстицаје које даје Влада РС - рекли су у Комори.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС казали су да су буџетом РС за ову годину предвиђена подстицајна средства од 600.000 марака за успостављање система квалитета у предузећима.

- Средства су намијењена за плаћање трошкова ангажовања консултаната и израду потребне документације, а све у вези с пројектима успостављања система квалитета - додали су у Министарству.

Право на подстицајна средства имају, између осталог, предузећа са сједиштем у РС која запошљавају до 49 радника, имају измирене пореске обавезе и она која имају у плану повећање броја запослених, те проширење и унапређење производње.

Обавезе предузећа

Предузећа која испуне тражене услове на јавном позиву, који се објављује једном годишње, са Министарством индустрије, енергетике и рударства РС склапају уговоре о додјели средстава.

- Обавеза предузећа је да намјенски утроше додијељена средства, да то докажу достављањем документације о уплатама на рачуне консултантске куће, те да у року од године од дана потписивања уговора успоставе систем квалитета у свом предузећу - појаснили су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана