Шефови држава рјешавају кризу

Глас Српске
Шефови држава рјешавају кризу

БРИСЕЛ - Дводневни самит шефова држава и влада Европске уније почео је јуче у Бриселу, а на дневном реду су економске и социјалне теме, пренијеле су агенције.

Наиме, економска рецесија се попут шумског пожара шири Европом, а једна од њених посљедица је и растућа незапосленост. Она је јануару у 27 чланица ЕУ достигла 7,6 одсто.

Премијер Чешке, предсједавајуће ЕУ, Мирек Тополанек јуче се уочи самита Уније о глобалној кризи, успротивио даљем упумпавању новца за оживљавање привреда земаља - чланица.

ЕУ већ је издвојила 200 милијарди евра за оживљавање националних привреда и додатне милијарде за санацију банкарског сектора, а шефови држава и влада земаља ЕУ требало би, између осталог, да одлуче да ли је досадашњи кризни пакет довољан.

Тополанек је критиковао и Владу СAД због тога што је одлучила да помогне посусталу привреду до сада невиђеним финансијским инјекцијама.

Умјеренији апел да се издвоји још новца за помоћ у кризи
упутио је шеф Европске комисије Жозе Мануел Барозо. Он је пред самит казао да ће досадашња финансијска инјекција функционисати, али да, ако су неке земље чланице у позицији да дају више, не би било згорег да то и учине.

Замјеник украјинског премијера Хрихориј Немирја затражио је од ЕУ да "креативно размишља" и да прошири пакете финансијске помоћи и на земље које су погођене економском кризом, а граниче се са европским блоком.

Немирја је истакао да 30 одсто украјинског банкарског система припада западноевропским банкама што ствара "де факто заједничку одговорност ".

- Говорим о потенцијалној употреби фонда за хитне потребе - додао је Немирја, мислећи при томе на фонд вриједан 25 милијарди евра који је доступан само чланицама које нису у еврозони.

Мађарској и Летонији, које је дестабилизовала економска криза, дозвољена је употреба средстава из тог фонда.

Aнгела Меркел

- Различит приступ ЕУ и СAД према рјешавању глобалне економске кризе био би "екстремно опасан" - изјавила је њемачки канцелар Aнгела Меркел.

Она је одбацила критике да није довољан пакет од 81 милијарду евра, колико је Њемачка издвојила за подстицај своје економије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана