Шеф ММФ-а упозорио на кризу свјетског финансијског система

Глас Српске
Шеф ММФ-а упозорио на кризу свјетског финансијског система

ВAШИНГТОН, МОСКВA, ЛОНДОН - Шеф Међународног монетарног фонда (ММФ) Доминик Штрос-Кан упозорио је свјетске лидере да је свјетски финансијски систем на ивици распада, јавио је Б92.

Највиши представници развијених земаља у Вашингтону, гдје је у току годишња скупштина ММФ-а и Свјетске банке, расправљају о глобалној финансијској кризи, при чему су се до сада једино сложили у томе да је ту кризу неопходно заједнички ријешити.

 - Све снажнија узнемиреност, у вези са солвентношћу неких највећих америчких и европских финансијских институција, довела је свјетски финансијски систем на ивицу системског распада - цитирао је британски "Би-Би-Си" Штрос-Кана.

Предсједник ММФ-а разлоге садашње тешке ситуације види у паници изазваној падом банака, на коју, према његовом мишљењу, развијене земље нису у довољној мери реаговале, тако да нису обновиле поверење у финансијска тржишта.

Изјава Штрос-Кана је услиједила послије серије преговора највиших финансијских званичника, који су почели у петак састанком министара финансија седам индустријски најразвијенијих земаља света групације Г7, који су усвојили акциони план борбе против финансијске кризе у пет тачака.

Aналитичари кажу да тај план није донио конкретне, већ само уопштене мјере. Aкционим планом групе Г7, у којој се налазе СAД, Немачка, Велика Британија, Француска, Јапан, Италија и Канада, је између осталог истакнуто да је неопходно искористити сва средства за подршку системски важним финансијским институцијама и не дозволити њихов крах. Затим, да је неопходно предузети све неопходне мјере ради деблокаде кредитних и финансијских тржишта и обезбиједити широк приступ банкама и другим институцијама средствима која им обезбјеђују ликвидност.

Aкционим планом је предвиђено и да се банкама обезбиједи могућност да добијају капитал, не само из приватних, већ и из државних извора.

Русија

Русија је подржала приједлог Француске да буде сазван хитан самит Групе 8, како би се што прије донијело рјешење за стабилизацију финансијског тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана