Седам предузећа из РС заинтересовано

Марина Чигоја
Седам предузећа из РС заинтересовано

БAЊA ЛУКA - Седам предузећа из Републике Српске, која су и чланови Aутокластера БиХ, могли би да се укључе у производњу ауто-дијелова за крагујевачки "пунто", о којој је било ријечи приликом прошлоседмичне посјете потпредсједника Владе РС Јасне Бркић Србији.

Потврдила је ово портпарол Министарства за економске односе и координацију РС Данијела Пејић.

- Производи са којима би се могло ући у кооперацију са Србијом су одливи за ауто-индустрију, савитљива вратила за командне табле, електроопрема, сигнални уређаји и филтри за уља - истакла је Пејићева.

Она је рекла да ће се конкретније о овим намјерама разговарати приликом доласка потпредсједника Владе Србије Млађана Динкића крајем маја у Бању Луку.

Разговорима у Београду, истиче, покренута је иницијатива и ако се кооперација оствари, то значи да би и грађани у РС, под истим условима, као и грађани Србије, могли замијенити свој стари аутомобил за нови "пунто".

- Влада Србије би била спремна да финансира попуст од 1.000 евра по аутомобилу, док би Влада Српске требало да заједно са заинтересованим банкама, обезбиједи повољне кредите и евентуално дијелом субвенционира камате на ове кредите - нагласила је Пејићева.

Развој

Изузетно је важно да се покрене производња ауто-дијелова и компоненти за крагујевачку "Заставу" и у Републици Српској.

- Ово би допринијело развоју малих и средњих предузећа, повећању производње, као и расту броја запослених у Српској, а сигурно и смањењу спољнотрговинског дефицита РС и БиХ - казала је Данијела Пејић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана