Седам дана у Равном живе без струје и воде

Ратомир Мијановић
Седам дана у Равном живе без струје и воде

Требиње - Мјештани Иванице, повратничког мјеста у федералној општини Равно, блокирали су јуче гранични прелаз према Дубровнику огорчени што већ седми дан немају струју, воду, ни телефонске линије, због чега непрестано страхују за дјецу, обољеле и старе.

Мјештани поручују да надлежна електродистрибуција "Електропривреде Хрватске заједнице Херцег-Босна" из Мостара не отклања хаварију насталу падом далековода у недавном невремену. Кажу да су јуче организовали једночасовну блокаду упозорења, те да ће, уколико проблем не буде ријешен у наредна 24 часа, у потпуности блокирати гранични прелаз према Хрватској.

- Већ седми дан се ништа не рјешава. А кад немамо струју, немамо ни воду, јер не раде агрегати за чатрње. Остали смо и без телефонских линија, јер ни репетитор нема струје. Далековод за Дубровник обновили су људи из Требиња и били спремни да обнове и овај наш, али су из Равног поручили да то није њихова надлежност - каже мјештанин Александар Милићевић.

Он је нагласио да је ово већ трећи Божић који мјештани "туристичког насеља на граници са Европском унијом" дочекују без струје.

- На нас су одавно заборавили у општини Равно, што ме ни ни не чуди јер ниједан представник власти у овој федералној општини данас не живи на Иваници и не дијели судбину овдашњег народа. Из Равног су јуче били само поштари који су нам донијели рачуне за струју и на њима нам пожељели срећне празнике - каже Милићевић.

Без електричне енергије је и гранични прелаз на Иваници, чији службеници нису у могућност да обављају ни редовне провјере путника, а умјесто у својим канцеларијама послове контроле преласка границе обављају из службеног комбија.

Новинарске екипе у повратку среле су и електричаре једне компаније из Тузле, која је од јуче ангажована на обнови далековода и отклањању хаварије на електромрежи. Свој посао на Иваници, како нам кажу, требало би да заврше до данас.

Снијег блокирао прелаз

Гранични прелази Требимља - Чепикуће и Иваница - Горњи Бргат били су јуче ујутро затворени за саобраћај, потврђено је у Граничној полицији БиХ. Портпарол Граничне полиције Санела Дујковић рекла је да је прелаз Иваница био затворен због протеста мјештана овог насеља.

Саобраћајна комуникација према граничном прелазу Требимља - Чепикуће прекинута је због сњежних наноса.

- Према нашим информацијама, ради се на рашчишћавању пута који води до прелаза и очекује се да ће ускоро преко овог прелаза бити омогућен саобраћај - каже Дујковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана