Шећерана на продају за 23,7 милиона КМ

Маријана Миљић
Шећерана на продају за 23,7 милиона КМ

Бијељина - Стечајни управник бијељинске "Шећеране" Лазо Ђурђевић заказао је за 14. децембар лицитацију за покретну и непокретну имовину те фабрике чија је почетна цијена 23,74 милиона марака.

На лицитацији, која ће бити одржана у кругу "Шећеране", биће понуђени пословни и помоћни објекти, земљиште, опрема, резервни дијелови, алат, залихе сировина, потрошни материјал, сјемена, гориво и мазиво, те готови производи. У јавном позиву за продају наведено је да купци могу купити имовину само у цјелини.

Ђурђевић очекује да ће лицитација бити успјешна и да ће "Шећерана" добити новог власника.

- Расписали смо оглас за продају имовине у складу са одлуком Скупштине повјерилаца. Вјерујемо да ће на првој лицитацији бити много заинтересованих купаца - казао је Ђурђевић.

Нагласио је да ће Скупштина повјерилаца, у случају да 14. децембра не продају цјелокупну имовину, расписати нови јавни позив у којем ће бити умањена њена вриједност, али да не може прејудицирати колико ће то снижење износити.

Скупштина повјерилаца "Шећеране" крајем септембра је донијела  одлуку о продаји имовине путем лицитације јер нико од потенцијалних стратешких партнера, о којима се мјесецима спекулисало у јавности, није доставио понуду за куповину фабрике. Међу потенцијалним партнерима за оживљавање "Шећеране" помињане су фирме из Пољске, Турске, Аустрије и Хрватске, али нико од њих није доставио конкретну понуду.

- За "Шећерану" се и даље интересују поједини купци из иностранства, али нико није доставио конкретну понуду за куповину - истакао је Ђурђевић.

Приједлог за отварање стечаја у некадашњем бијељинском гиганту Окружном привредном суду у Бијељини поднијела је Пореска управа РС 31. јула 2015. године. "Шећерана" је Пореској управи крајем прошле године дуговала више од 2,8 милиона марака, радницима више од шест милиона, а исту суму потражује и предузеће "Агрокоп".

Суноврат гиганта

Рачун "Шећеране" блокиран је прије пет година након што је 2011. ухапшен њен тадашњи власник Зоран Ћопић.

"Шећерана" је 2014. године прешла у власништво РС пошто је Врховни суд РС осудио Ћопића на четири године затвора и трајно му одузео имовину вриједну око 20 милиона марака, за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца једног од највећих нарко-босова Дарка Шарића. Ћопићу је тада, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција Фабрике шећера у Бијељини, које чине 51 одсто капитала тог предузећа. Тај удио био је у власништву Ћопићевог предузећа "Агрокоп" из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана