Шећерана креће ка оживљавању

Марина Чигоја
Шећерана креће ка оживљавању

Бањалука - Скупштина акционара Фабрике шећера из Бијељине именовала је у петак на ванредној сједници привремени надзорни одбор чиме су се ствари у овој фабрици коначно покренуле са мртве тачке.

Именовање овог тијела је први корак ка успостављању управљачке структуре у Шећерани, која је годинама ван погона због покретања кривичног поступка против њеног бившег већинског власника због прања новца улагањем у ово предузеће.

Стечајни управник Шећеране Младен Кошутић рекао је "Гласу Српске" да су именована три члана привременог надзорног одбора који би у што скоријем периоду требало да именују вршиоца дужности директора фабрике. Према незваничним информацијама за чланове привременог надзорног одбора у име Владе РС као већинског власника именовани су директор фирме "Агросемберија" Миле Мирковић и бивши директор бијељинског "Житопромета" Славиша Глигоревић. Интересе бањалучког "Агрокопа", који располаже са око 26 одсто капитала и радника заступаће дугогодишњи радник и руководилац у Шећерани Раде Ракић.

- Један од основних закључака Скупштине је да се фабрици прикључи струја и да се адекватно обезбиједи имовина. Све даље одлуке ће предлагати већински власник, односно Влада РС, да би се Шећерана ревитализовала и довела у стање да може радити - нагласио је Кошутић.

Фабрика шећера прешла је у власништво РС након што је, крајем јануара, Врховни суд РС осудио Зорана Ћопића на четири године затвора и трајно му одузео имовину вриједну око 20 милиона марака за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца једног од највећих нарко-босова Дарка Шарића. Ћопићу је тада, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција Фабрике шећера у Бијељини, које чине 51 одсто капитала тог предузећа. Тај удио био је у власништву Ћопићевог предузећа "Агрокоп" из Бањалуке. Влада је, након што је постала власник удјела у Шећерани пренијела право управљања над тим акцијама на Инвестиционо-развојну банку РС.

Фабрика шећера је престала са радом 1993, а у стечај је отишла 2007. године. "Агрокоп" је преузео већински пакет акција 2010. године, али је производња заустављена након Ћопићевог хапшења.

Капитал

Младен Кошутић је истакао да је капитал Фабрике шећера знатно смањен у односу на 2010. годину.

- Капитал је са 28 милиона колико је износио 2010. године спао на 14 милиона КМ. Све је то резултат одређених губитака, неплаћених потраживања и девастирања Фабрике - нагласио је Кошутић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана