Шећерана из стечаја тражи нови почетак

Марина Чигоја
Шећерана из стечаја тражи нови почетак

Бијељина - Привремени стечајни управник бијељинске "Шећеране" Лазо Ђурђевић предложио је јуче суду да отвори стечај у овој фабрици наводећи да је несолвентна и да су испуњени сви услови за то.

У руководству предузећа, међутим, кажу да отварање стечаја не значи крај за "Шећерану", а оптимизам гаје на интересовању озбиљног стратешког партнера који је спреман да купи фабрику.

На рочишту, које је одржано у Окружном привредном суду у Бијељини, Ђурђевић је рекао да је дио непокретне имовине "Шећеране" под хипотеком, али да постоји довољно имовине која није под залогом и чијим би уновчавањем могли бити намирени трошкови стечајног поступка. Ђурђевић је нагласио да фабрика, с обзиром на то да већ пет година не ради, не би могла самостално наставити производњу, али да би у случају да се појави стратешки партнер, могла почети са радом, јер је имовина добро очувана.

- Уколико будем изабран за стечајног управника, у најкраћем року ћу израдити стечајни план тако да би и потенцијални стратешки партнер могао ући у фабрику - казао је Ђурђевић.

Вршилац дужности директора "Шећеране" Мехо Фафулић је истакао да је још раније било јасно да фабрика не може измирити дуговања према повјериоцима и да је стечај једино реално рјешење.

- Очекујем да ће суд већ данас донијети рјешење о отварању стечаја. Молио сам да тај процес буде убрзан што је више могуће, јер сматрам да отварање стечаја није крај за "Шећерану". У посљедњи мјесец неколико пута је у фабрику долазио потенцијални партнер из Бањалуке који је веома заинтересован да преузме "Шећерану" - рекао је Фафулић, али није желио да открије о коме се ради.

"Шећерана" је прошле године враћена у државно власништво РС након што је Врховни суд РС осудио њеног дотадашњег већинског власника Зорана Ћопића на четири године затвора и трајно му одузео имовину вриједну око 20 милиона марака, за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца нарко-боса Дарка Шарића. Ћопићу је тада, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција "Шећеране" које чине 51 одсто капитала тог предузећа.

Фабрика шећера је престала да ради 1993. године, а у стечај је отишла 2007. године. Ћопићево предузеће "Агрокоп" је преузело већински пакет акција 2010. године, али је производња поново заустављена након његовог хапшења.

Обавезе

Обавезе "Шећеране" износе 22,19 милиона КМ, а највећи дуг је према добављачима и износи 14,82 милиона и радницима који потражују 6,13 милиона КМ. Књиговодствена вриједност фабрике је смањена са 29 милиона на 24,5 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана