Шећерана губи вриједност док чека на купце

Маријана Миљић
Шећерана губи вриједност док чека на купце

Бијељина - Лицитација за продају имовине бијељинске "Шећеране", која је била понуђена за 23,74 милиона марака, јуче је пропала, јер није било заинтересованих купаца.

Стечајни управник овог предузећа Лазо Ђурђевић рекао је да се на лицитацији, која је требало да буде одржана у кругу "Шећеране" у Бијељини, није појавио ниједан заинтересовани купац, али није био изненађен таквим расплетом.

- Пракса је да се на првој лицитацији нико не јавља. Ми ћемо до краја седмице расписати други јавни позив у којем ће вриједност имовине "Шећеране" бити умањена за 30 одсто, у односу на садашњу процијењену вриједност, односно на око 16 милиона КМ. Нова лицитација биће одржана половином јануара - рекао је Ђурђевић.

На продају ће поново бити понуђени пословни и помоћни објекти, земљиште и покретна имовина, односно опрема, резервни дијелови, алат, залихе сировина, потрошни материјал, сјемена, гориво, мазиво и готови производи.

Ако пропадне и друга лицитација, Ђурђевић наглашава да ће расписати и трећу, а вриједност имовине тада ће бити преполовљена, па би тада "Шећерана" коштала свега око осам милиона КМ.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС казали су да је њихово и опредјељење Владе да бијељинска "Шећерана" настави производњу и заврши у рукама купца који ће наставити њену дјелатност.

- Ријеч је о значајном предузећу које би допринијело развоју овог дијела Српске и запошљавању знатног броја радника и пољопривредника. Подржаћемо купце који су спремни да ревитализују "Шећерану" - навели су у Министарству пољопривреде РС.

Скупштина повјерилаца "Шећеране" крајем септембра је донијела одлуку о продаји имовине путем лицитације, јер нико од потенцијалних стратешких партнера, који су спомињани у јавности, није доставио понуду за куповину фабрике. Међу потенцијалним партнерима "Шећеране" помињане су фирме из Пољске, Турске и Аустрије, али нико од њих није доставио конкретну понуду.

Због тога је Пореска управа 31. јула 2015. године упутила Окружном привредном суду у Бијељини приједлог за отварање стечаја у некадашњем бијељинском гиганту. "Шећерана" је Пореској управи крајем прошле године дуговала више од 2,8 милиона марака, радницима више од шест милиона, а исту суму потражује и предузеће "Агрокоп".

РС је поново постала власник "Шећеране", након што је због прања новца правоснажно осуђен њен претходни власник Зоран Ћопић и трајно му одузета имовина вриједна око 20 милиона КМ. Ћопићу је, између осталог, одузето и 10,8 милиона КМ акција "Шећеране", које чине 51 одсто капитала тог предузећа.

Задруга "Јанковци"

За куповину бијељинске "Шећеране" половином прошле године била је заинтересована и Пољопривредна задруге "Јанковци" из Хрватске.

Међутим, Влада РС није прихватила њихову понуду, јер су представници ове задруге тражили да РС отпише 24 милиона КМ дуговања "Шећеране", те да обезбиједи повољан кредит од 25 милиона марака за ремонт постројења и додатних 35 милиона на исти начин за кампању покретања фабрике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана