Шећер загорчава укус слаткиша

Анита Јанковић Речевић
Шећер загорчава укус слаткиша

БАЊАЛУКА - Цијена шећера на свјетским берзама посљедњих дана достигла је 11-годишњи максимум, а према предвиђањима аналитичара у наредном периоду доћи ће до додатних поскупљења што ће се негативно одразити на производњу кондиторских производа и разних сокова.

Кључни разлог за поскупљење шећера, према свјетским аналитичарима, је растућа потражња праћена све лошијим временским условима у земљама које су највећи свјетски произвођачи ове важне намирнице, која је основна сировина у производњи бројних прехрамбених производа.

Из тог разлога растуће цијене шећера неминовно ће се, тврде упућени, “прелити” на крајње потрошаче у виду поскупљења сладоледа, кекса, чоколада, бомбона, али и сокова и других производа на бази ове слатке сировине.

Директорица прњаворске фирме “Круна продукт” која се бави производњом кондиторских производа Жељка Маринковић каже за “Глас” да шећер код њиховог добављача још није поскупио.

- Последњу набавку имали смо прошле седмице, а цијена је била нижа за око 20 фенинга по килограму у односу на март. Шта ће се дешавати наредних седмица не знам, али ако дође до скока цијена на крају ће све платити потрошач. Уколико дође до поскупљења шећера мораћемо подићи цијене својих производа, јер је учешће шећера у већини кондиторских производа између 50 и 85 одсто - рекла је Маринковићева.

Власник компанија “Витаминка” и “Витинка” Теодор Панић наводи да су произвођачи већ годину и по суочени са сталним поскупљењима репроматеријала те да је ово изузетно тежак период за прехрамбену индустрију.

- Сваки час нешто од сировина и репроматеријала поскупљује. Некад је то нижа стопа, а некад чак неподношљива, али немамо избора. Тако ће бити и са шећером, не можемо ништа урадити по питању његовог поскупљења које ће  на крају, ако до тога дође, једним дијелом ићи на наш терет, а дијелом на терет крајњег потрошача. Ми смо ти који први трпимо у том ланцу, јер не преносимо поскупљења одмах на купца - рекао је Панић за “Глас”.

Додао је да су у протеклом периоду пажљиво доносили одлуке у вези са поскупљењем својих производа, водећи рачуна гдје и за колико мора доћи.

И у компанији “Фрукта трејд” кажу да ће се, уколико дође до раста цијена шећера у велепродаји, то одразити и на малопродају.

- Имамо информације да ће шећер поскупјети, али то се још није десило и не знамо када ће. Килограм шећера у велепродаји сада кошта 1,70 КМ плус порез на додатну вриједност од 17 одсто, док је малопродајна цијена око 2,30 КМ - рекли су у овом дервентском предузећу.

Климатски феномен

У Бразилу, земљи која је највећи свјетски произвођач шећера, киша је успорила жетву шећерне трске. Повољне временске услове за добар род трске немају ни у и Индији, која је на другом мјесту свјетских произвођача, а велике негативне промјене наступиле су и у Тајланду, Кини и Пакистану.

Стручњаци страхују и од климатског феномена “Ел Нињо” који би у другој половини године могао негативно да утиче на род трске и шећерне репе, прије свега у азијским земљама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана