Саву желе да купе три фирме

Мика Милуновић
Саву желе да купе три фирме

БИЈЕЉИНA - За куповину бијељинске прехрамбене индустрије "Сава" у стечају заинтересоване су три компаније, и то "Бобар", "Павловић интернационал" и "Aгро БН".

Ово је за "Глас Српске" изјавио стечајни управник "Саве" Небојша Матић. Додаје да је у току израда плана реорганизације производње и да је Влада РС формирала стручну комисију која ће у што скоријем периоду предложити рјешење за привредни опоравак "Саве".

- Данас комисија има први радни састанак у "Сави" на којем ћемо говорити о превазилажењу проблема и о томе да ли ће предузеће ићи у правцу реорганизације производње или ће бити предложен неки други начин за излазак из кризе. У сваком случају, за "Саву" има наде - рекао је Матић.

Он је додао да је урадио Нацрт плана реорганизације производње који подразумијева то да се на локацији на којој се налази фабрика направи осам мањих фабрика.

Матић је истакао да је компанија "Бобар" у септембру прошле године помогла "Сави" давањем бескаматних кредита. Додаје да је захваљујући томе "Сава" успјела да одржи производњу и да у најтежим условима прерађује воће и поврће.

Некадашњи капацитети "Саве" чинили су  годишњу прераду 12.000 тона пољопривредних производа.

- Компанија "Бобар" финансијски је помогла "Саву", али они су само један од интересената за куповину фабрике. Имају иста права, као и друга два купца - рекао је Матић.

Завршетак стечаја са нестрпљењем очекује 200 бивших радника овог предузећа који су тренутно без посла, плата и неповезаног стажа.

Потраживања

Радницима и осталим повјериоцима "Сава" дугује 10 милиона марака, док је укупна имовина предузећа процијењена на 13 милиона марака. Повјериоцима је до сада исплаћено око 500.000 марака. У Сави је тренутно ангажовано око 50 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана