Савремени CTP уређај Aтлантику

Глас Српске
Савремени CTP уређај Aтлантику

БAЊA ЛУКA - Министарство науке и технологије Српске препознало је важност и потребу за новом опремом, те графичко-издавачком предузећу "Aтлантик бб" одобрило бесповратну финансијску подршку од 10.000 марака за набавку CTP уређаја за освјетљавање плоча.

У овом предузећу истичу да су аплицирали на конкурс који је објавило Министарство, односно Сектор технологије за финансијску подршку, за додјелу бесповратних средстава намијењених за набавку опреме.

- Опрема је набављена од водећег произвођача CTP уређаја за освјетљавање плоча који има најбоље референце у Европској унији, што значи да је спољни ризик сведен на минимум. Иако је за овај уређај требало издвојити много више новца, помоћ коју је дало Министарство свакако је добро дошла. Сигнал за набавку био је број освијетљених плоча у току мјесеца. С обзиром на то да је тај број значајно прекорачен, створени су услови за набавку боље и савременије опреме - кажу у "Aтлантику бб".

Истичу да не постоји ризик да опрема неће бити максимално искоришћена, јер се број освијетљених плоча повећао и ради се на бржи, савременији и квалитетнији начин.

- Поступак који је до набавке овог уређаја трајао, за једну просјечну плочу, око 15 минута, са овом опремом се свео на свега четири минуте. Уређај не загађује околину, из употребе се избацује опрема која је освјетљавала и развијала графичке филмове, што значи да сада нема никаквих еколошких непогодности - објашњавају у овом предузећу.

У "Aтлантику" кажу да је технологија освјетљавања графичких плоча која је раније коришћена била веома сложена и комплексна, тако да су знања и искуства радника на задовољавајућем нивоу.

- Иако се ради о најновијој технологији, оперативни систем Лусцхер Џпосе-а наставља се на досадашње оперативне поступке, с тим да је рад на овој опреми комплекснији, али уз кратку обуку радника уређај је у пуну и успјешну експлоатацију ступио већ седам дана након инсталације - истакли су у "Aтлантику бб" и поздравили акције које Министарство науке и технологије покреће с циљем побољшања постојећих технологија у производним предузећима Српске.

- Ово је шанса да домаћа предузећа буду конкурентна како на домаћем, тако и на иностраном тржишту - додају у овом предузећу.

Технологија

Технологија освјетљавања конвенционалних плоча је најсавременији технолошки поступак, а има низ предности у односу на уређај за освјетљавање термалних плоча.

- Инсталацијом ове опреме значајно доприносимо квалитету и брзини штампе чиме се избјегавају застоји на штампарским машинама, повећава се искоришћеност високотиражних машина великих формата које гарантују максималну запосленост, повећање физичког обима производње и запошљавање већег броја радника - кажу у "Aтлантику".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана