Сава ускоро у пуном капацитету

Тања Милаковић
Сава ускоро у пуном капацитету

БAЊA ЛУКA - Ревитализација предузећа "Сава" из Бијељине требало би да почне у јануару, а производња у пуном капацитету већ половином сљедеће године.

Рекао је ово јуче купац предузећа "Сава" у стечају Милорад Крстић.

Он је казао да ће за ревитализацију комплетног предузећа бити потребне три године.

- У "Сави" планирамо производњу већу од 10.000 тона, а импровизација производње предвиђена је у мају, док би рад фабрике у пуном капацитету требало да почне од половине 2010. године - рекао је Крстић и додао да је за функционисање производње у "Сави" за почетак потребно запослити минимално 70 радника, а план је да се прими што више старих радника са искуством у овој производњи.

- Интерес за куповину "Саве" показао сам прије шест година, али тадашње руководство није показало интерес за даље преговоре. Преузимањем овог предузећа имам намјеру да остварим економски интерес, али то није приоритет него воља да се у РС створи привредни објекат који ће сарађивати са пољопривредницима из Семберије - казао је Крстић.

Предсједник Владе РС Милорад Додик рекао је да је процес трајног рјешавања питања и статуса предузећа "Сава" из Бијељине окончан и да је остало још да се одржи Скупштина предузећа како би се све формализовало.

- Купац се усагласио са повјериоцима, стечајним управником и Владом РС, те је изразио жељу да у сљедеће три године рехабилитује предузеће, оспособи европски бренд за производњу хране, успостави добру сарадњу са пољопривредним произвођачима у семберском региону. Ово ће "Сави" из Бијељине вратити значај који је имала у прошлости - рекао је Додик.

Истакао је да је сада приоритет исплата свих заосталих примања радницима, а очекује се и нови начин приступа производњи као и примјена нових технологија.

- Купац ће у производњу постепено уводити један број запослених које је преузео, а у наредном периоду биће запослено онолико радника колико буде потребно. Минимална улагања у реконструкцију фабрике износиће око десет милиона марака - рекао је Додик и додао да купац не може да мијења основну дјелатност овог предузећа у сљедећих 16 година.

Власник хладњаче и магацина на локацији "Саве" Слободан Павловић истакао је да се ради о озбиљном партнеру, који ће настојати да запосли више од 4.500 радника.

Продаја

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић рекао је да је продајом "Саве" окончана агонија радника ове фабрике. Министар је истакао да је капитал предузећа продат за два милиона марака. Купац је, додао је Братић, преузео и обавезе према радницима од 1,1 милион марака, те према добављачима, односно пољопривредним произвођачима од 75.000 марака. Додао је да ће послије одржавања Скупштине повјерилаца бити створени услови да се потпише купопродајни уговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана