“Сава Семберија” извезла 4.000 тона производа

Агенције
“Сава Семберија” извезла 4.000 тона производа

Бијељина - Прехрамбена индустрија „Сава Семберија” прошле године је на тржиште земаља региона, али и Њемачке, Америке и Канаде, извезла 4.000 тона готових производа, рекла је директор те фабрике Јагода Крсмановић, преносе агенције.

Руководство „Сава Семберије” задовољно је резултатима пословања и сарадње са кооперантима у претходној години, али није и расположивом количином домаћих пољопривредних производа.

- Домаће сировине нема довољно. У 2012. години остварена је тек у износу од 45 одсто - рекла је Крсмановићева и додала да забрињава чињеница да у Семберији нема организоване пољопривредне производње.

Према њеним ријечима, неопходно је што прије организовати пољопривредну производњу у Семберији, јер је најважније да се добије сировина са домаћег подручја.

Прехрамбена индустрија „Сава Семберија” прошле године је увозила сировину, највише из Србије и Македоније, а у 2013. је уговорен увоз из још неких европских земаља.

Крсмановићева је за ову годину најавила нове инвестиције у нове машине, повећан обим производње, а о чему ће конкретније бити ријечи крајем фебруара и почетком марта када се сумирају потписани уговори са кооперантима, али и купцима, те уговори репроматеријала, сировине и амбалаже.

Власник овог предузећа Милорад Крстић очекује да ће наредних година, у сарадњи са властима и пољопривредним произвођачима у Семберији, успјети да осигура организовану производњу.

- За сада, у овој години планирамо повећање производње за 25 одсто у односу на претходну годину, али на домаћем тржишту је сада немогуће очекивати довољну производњу сировина за остварење нашег плана - рекао је раније Крстић.

Он је навео да је, осим из Македоније и Србије, за ову годину већ уговорен увоз пољопривредних производа и из Бугарске и Турске у вриједности од неколико милиона КМ.

Град Бијељина је најавио помоћ фабрици “Сава Семберија” преко Аграрног фонда од десет одсто, како је и досад субвенционисао пољопривредну производњу.

На овај начин, кажу у градској управи, жели се дати допринос заштити домаћег тржишта од увоза пољопривредних сировина.

Прехрамбена индустрија „Сава Семберија” тренутно запошљава 60 радника, а у сезони тај број се креће од 220 до 250.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана