Сава - Бијељина планирана годишњу производњу 12.000 тона

Милка Милуновић
Сава - Бијељина планирана годишњу производњу 12.000 тона

БAЊA ЛУКA- Стечајни управник бијељинске “Саве” Небојша Матић истакао је да у овој фабрици за прераду воћа и поврћа, која је једна од најпознатијих на подручју БиХ, желе да што прије организују производњу каква је била прије десетак година, односно да годишње производе до 12.000 тона.

С том производњом би предузеће имало годишњу добит од 24 милиона КМ.

Санационим планом за оживљавање производње у “Сави”, који је предложио Матић и који је усвојила Скупштина повјерилаца “Саве”, планирано је да се отвори осам предузећа која ће заједно чинити агрокомплекс, а који ће функционисати као бесцаринска зона.

- За “Саву”, упркос великим дуговима који премашују 11 милиона марака и те како има наде, поготово од када се компанија “Бобар” заинтересовала за улагања и давање повољних кредита. Влада РС, која је власник 63,7 одсто капитала у “Сави”, нуди набоље могућности за излазак из дугогодишње привредне кризе - рекао је Матић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Радивоје Братић изјавио је у недјељу да ће Влада РС предузети све мјере с циљем оживљавања производње у бијељинској индустрији “Сава”.

Влада ће, како је рекао, предузети све мјере за откуп воћа и поврћа од произвођача из Семберије, који ће би прерађени у “Сави”.

- Вијест да би Влада могла стимулисати откуп пољопривредних производа, највише је обрадовала семберске сељаке којима је “Сава” деценијама била главни извор прихода - истакли су у Синдикату пољопривреде и прехрамбене индустрије РС.

Предсједник овог синдиката Јово Јовановић каже да је престанак производње у “Сави” и отварање стечаја највише погодило пољопривреднике који више нису имали тржиште за пласман својих производа и многа домаћинства су се нашла у оскудици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана