Сат откуцао: Руси заврнули вентил

Б92, Танјуг
Сат откуцао: Руси заврнули вентил

Москва/Кијев -- Гаспром је данас од 10 сати по московском времену, када је истекао рок за плаћање дуга од 1,9 милијарди долара, увео за Нафтогас Украјине авансно плаћање гаса

Истовремено је Стокхолмском суду тужио Нафтогас за 4,5 милијарде долара.

"Одлука је донијета због хроничног неплаћања испорученог гаса Нафтогаса Украјине. Компанија дугује 4,458 милијарди долара за новембар и децембар прошле године и 3,007 милијарди долара за април и мај ове године", наводи се у саопштењу руског гиганта.

Украјина ће тако од данас добијати гас у количинама које буде плаћала унапред.

Шеф Гаспрома Алексеј Милер изјавио је 12. јуна да ако Гаспром на свом рачуну не види 1,951 милијарди долара, превешће Нафтогас на авансно плаћање.

Гас за европске потрошаче у пуном обиму

Неизмирене обавезе за руски гас износе 4,458 милијарди долара, од тога је 1,451 милијарда за новембар и децембар 2013, а 3,007 милијарди долара за април и мај 2014. године, прецизирао је Гаспром.

Према прелиминарном обрачуну, украјинска страна није платила ни за јун, а од данас Нафтогас Украјине добија руски гас само за плаћени износ.

Гаспром се обратио међународном суду у Стокхолму с тужбом против Нафтогаса Украјине због неплаћања дуга од 4,5 милијарди долара и неиспуњавања обавеза из уговора од 19. јануара 2009. о купопродаји природног гаса у периоду од 2009. до 2019, као и због неплаћање текућих испорука, наведено је у саопштењу.

Истовремено, гас за европске потрошаче се испоручује у пуном обиму, рекао је званични представник Гаспрома, Сергеј Купријанов.

У овом моменту Нафтогас Украјине ништа није уплатио Гаспрому, нагласио је он. Како је додао, механизам "узми и плати" је и даље на снази, без обзира што је за Украјину уведен систем претплате за гас, пренио је Итар тас.

Одлука о даљим активностима у вези украјинског дуга за гас биће донијета данас након извхештаја директора Гасрпома Алексеја Милера руском предсједнику Владимиру Путину, рекао је новинарима потпредсједник владе, Аркадиј Дворкович.

Он је, на Свјетском конгресу о нафти, додао да су, што се тиче конкретних услова испорука међу којима је и авансно плаћање, преговори вођени до посљедњег момента, а консултације се настављају. Данас би требало да буде поднет извјештај директора Гаспрома и министра енергетике предсједнику и влади. Послије тога ће бити донијете одлуке, рекао је Дворкович.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана