Састанак министара рударства и енергетике Србије и Српске

Нада Бранковић
Састанак министара рударства и енергетике Србије и Српске

БAЊA ЛУКA - Студија о заједничким пројектима "Електропривреде Републике Српске" и "Електропривреде Србије" биће завршена крајем године, изјавио је министар привреде, енергетике и развоја РС Слободан Пухалац.

Он је јуче у Бањој Луци о сарадњи у области гасне, нафтне и електропривреде, разговарао са министром рударства и енергетике Србије Петром Шкундрићем који се раније састао и са премијером РС Милорадом Додиком.

Шкундрић је истакао да нафтно-гасни аранжман за Србију, а на одређен начин и за РС и БиХ представља један од најзначајнијих стратешких развојних пројеката у наредних 30 и више година.

- Рачунамо да ћемо у разговорима са руским партнером "Гаспромом" обезбиједити крак гасовода који ће у оним количинама које су потребне снабдијевати РС и БиХ природним гасом - нагласио је Шкундрић.

Пухалац је истакао да се проблеми који у области гасне, нафтне и електропривреде већ дуже вријеме постоје, морају ријешити.

- Постоји могућност сарадње и заједничког инвестирања како у средњим тако и у значајнијим пројектима - нагласио је Пухалац.

Додао је да је пројекат коришћења хидропотенцијала Дрине вишедеценијски договор те да се студија изводљивости очекује крајем године.

Шкундрић је нагласио да је циљ састанка био да се представници области рударства и енергетике Србије и РС информишу о стању у енергетском сектору.

- Очекујемо да ћемо до краја године свечано промовисати новоосновану пројектну компанију чији ће задатак бити рад на реализацији коришћења хидропотенцијала Дрине као најзначајнијег хидропотенцијала овог тренутка на Балкану - изјавио је Шкундрић.

Бања Лука

Градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић рекао је да Бањој Луци недостаје гас, као још један енергент који би покрио постојеће енергетске потребе.

- О томе је било разговора у Влади РС и ја се надам да ће пројекти из те области да се развијају и да ћемо у догледно вријеме имати и гас у Бањој Луци - рекао је Давидовић новинарима након састанка са делегацијом Министарства рударства и енергетике Србије, коју је предводио Шкундрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана