Састанак лидера Г8: Сарадњом спријечити ширење економске кризе

Агенције
Састанак лидера Г8: Сарадњом спријечити ширење економске кризе

Вашингтон - Британски премијер Дејвид Камерон поручиће данас лидерима најјачих земаља свијета да морају да сарађују и спријече да се економска криза еврозоне прошири у свијет, преносе агенције.

Порука Камерона лидерима Г8, који данас почињу засједање у резиденцији америчког предсједника Барака Обаме у Кемп Дејвиду у Мериленду, биће да је потребно радити заједно у циљу заштите против глобалне заразе од економске кризе, а у циљу промовисања глобалне трговине.

Очигледно забринут због све лошије ситуације у еврозони и могућег банкрота Грчке и посљедица по британску привреду, Камерон је све гласнији у позивању европских лидера да учине нешто на рјешавању дужничке кризе.

Камерон, чија је популарност код куће опала јер британска привреда пада у рецесију, заложиће се на самиту Г8 за снажну и уједињену спремност и опредјељење за економски опоравак и отварање нових радних мјеста.

Камерон ће говорити против протекционизма и заложити се за трговински либерализацију у циљу јачања свјетске економије.

У чланку који је објављен данас на политичком веб сајту “ПолитиксХоум” Камерон је позвао на преговоре у вези амбициозног трговинског споразума САД-ЕУ, који треба да почну почетком наредне године.

- Заједно, ЕУ и САД чине скоро трећину глобалне трговине, према томе споразум са САД могао и бити већи него сви други трговински споразуми ЕУ који сада постоје - наводи Камерон у овом чланку.

Он је додао да са породицама широм свијета које се боре са посљедицама повећања цијена нафте и лоше глобалне економије морају се обновити напори у циљу јачања раста, финансијске стабилности и енергетске безбједности.

Његово помињање цијена нафте могло би да буде значајно јер се увелико помиње да ће амерички предсједник Барак Обама тражити подршку од других лидера Г8 да користе резерве нафте за хитне случајеве.

Лидери ће размотрити ситуацију на тржишту нафте, али извор у британској влади кажу да се не очекује саопштење.

Прије почетка самита Г8, Камерон ће се састати са француским предсједником Франсоа Оландом у Вашингтону.

Очекује се да ће два лидера разматрати могућности заједничког дјеловања на пакету мјера за стимулисање раста широм Европе.

Оланд је обећао да ће пажњу Европе усмјерити на раст, док Камерон, конзервативац десног центра, који је на челу коалиционе владе, нагиње сарадњи са њемачким канцеларом Ангелом Меркел у наглашавању важности смањења дуга.

Упркос позивима за одлучне напоре да се “осигура економски опоравак” Камерон се одупро притиску својих политичких противника да уложи више у подизање раста код куће.

Он инсистира да се мора држати непопуларних мјера штедње како би зауздао британски велики дефицит и задржао кредибилитет на тржиштима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана