Саша Влаисављевић, в.д. директора Аеродрома Никола Тесла: Маховљани могу да буду најконкурентнији аеродром у региону

Жељка Кокот
Саша Влаисављевић, в.д. директора Аеродрома Никола Тесла: Маховљани могу да буду најконкурентнији аеродром у региону

Аеродром "Никола Тесла" Београд опредијељен је за стратешко партнерство са бањалучким аеродромом, а оно ће бити заснивано на улагањима у инфраструктуру и комерцијализацији.

- Имамо одличну сарадњу са свим аеродромима у окружењу и трудимо се да своје искуство, кадар и традицију несебично поделимо са свима који затраже помоћ - рекао је вршилац дужности директора Аеродрома "Никола Тесла" Саша Влаисављевић.

* ГЛАС: Како оцјењујете тренутну сарадњу између бањалучког и београдског аеродрома и на који начин можете помоћи развој ваздушног саобраћаја у РС?

ВЛАИСАВЉЕВИЋ: Сарадња са бањалучким аеродромом се налази на веома високом нивоу, али постоји значајан простор за њено унапређење. Сматрам да уз одређена улагања аеродром у Маховљанима може бити најконкурентнији у региону.

* ГЛАС: Крајем априла сте са предсједником Народне скупштине РС разговарали о развоју авио-саобраћаја, а речено је да би ускоро Бањалука могла постати дестинација за нискобуџетне авио-компаније. Да ли је нешто урађено на том плану и када би могле бити успостављене прве јефтине авио-линије из Бањалуке?

ВЛАИСАВЉЕВИЋ: Договорено је да руководства два аеродрома у сарадњи са ресорним министарствима припреме конкретан пројекат реализације стратешког партнерства и развоја авио-саобраћаја. Будуће стратешко партнерство би се заснивало на улагањима у инфраструктуру и даљом комерцијализацијом би бањалучки аеродром, имајући у виду и повољне географске и временске услове, осим редовног авио-саобраћаја могао постати регионална дестинација за такозване нискотарифне авио-компаније. Коначну одлуку о реализацији стратешког партнерства ће донети две владе.

* ГЛАС: Аеродром "Никола Тесла" биљежи највећи број путника у региону. Шта је формула успјеха и очекујете ли да ће број путника и даље расти?

ВЛАИСАВЉЕВИЋ: Са Аеродрома "Никола Тесла" је током 2015. превезено рекордних 4,77 милиона путника, односно три одсто више у односу на 2014. годину. Дневни рекорд је оборен 1. августа, када је отпутовало 20.973 путника. За непуних шест месеци ове године превезено је 2.093.252 путника и око 8.000 тона робе и поште. Трудимо се да одржимо добре пословне односе са корисницима наших услуга и да идемо у корак са временом, када је реч о садржајима које можемо понудити путницима. Отворили смо комфорну зону, поставили нове играонице за најмлађе и отворили нове продајне објекте. Наши запослени настоје да на најбољи могући начин одговоре свим захтевима путника. Специјализована агенција за рејтинг у ваздушном саобраћају "Скајтрекс" нам је, другу годину заредом, доделила пето место у конкуренцији најбољих аеродрома у источној Европи, а предмет истраживања су били комфор и задовољство путника различитим сегментима аеродромске услуге, од доласка на аеродром, пријаве на лет, куповине, трансфера, безбедности до уласка у авион.

* ГЛАС: Са Аеродрома "Никола Тесла" је недавно полетио први авион према Њујорку. Шта ће то значити за Србију и регион?

ВЛАИСАВЉЕВИЋ: Верујем да је поновно успостављање прекоокеанских летова изванредна прилика за развој привреде, економије и туризма Београда, али и целе Србије.

Добра географска позиционираност београдског аеродрома и развијена мрежа дестинација према којима се обавља саобраћај из Београда ће сигурно много значити путницима који су до сада користили друге европске центре да би се превезли до Америке. Посебно истичем велики значај и пратећих могућности успостављене карго линије.

* ГЛАС: Да ли планирате нове инвестиције до краја године и колика је њихова вриједност?

ВЛАИСАВЉЕВИЋ: Планирано је да се Аеродром "Никола Тесла" развија инфраструктурно, али упоредо ћемо набављати опрему, с циљем техничко-технолошког развоја. Већ смо уложили знатна средства, а током ове године планирамо уложити 34,03 милиона евра сопствених средстава. Око 6,4 милиона евра ћемо уложити у унапређења безбедности, док ће око 27,2 милиона бити издвојено за остале инвестиционе пројекте. Средњорочни планови предвиђају инвестирање у нове авио-мостове, изградњу ватрогасне базе, израду техничке документације за реконструкцију полетно-слетне стазе, изградњу терминала и хангара за генералну авијацију са припадајућом платформом, као и заштитну површину полетно-слетне стазе.

* ГЛАС: Шта вам је тренутно највећи проблем који би требало да буде ријешен?

ВЛАИСАВЉЕВИЋ: Приоритет нам је изградња платформе за одлеђивање и спречавање залеђивања ваздухоплова, уређење приземља Терминала 1 и везног дела између Терминала 1 и 2, реконструкција и проширење фингерских ходника А и Ц и инсталација транспортног система пртљага.

Пословни резултати

* ГЛАС: Какви су пословни резултати Аеродрома "Никола Тесла" у овој години?

ВЛАИСАВЉЕВИЋ: Аеродром је за четири месеца остварио приходе од 19,8 милиона евра, док су расходи у истом периоду 16 одсто нижи у односу на исти период прошле године. Руководство аеродрома се чврсто определило за концепт штедљивости, који подразумева смањење трошкова и максималну рационализацију пословања. Остварена бруто добит у овом периоду износи седам милиона евра, а у републички буџет је већ уплаћен дио међудивиденде већи од 4,8 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана