Шаровић: Стабилне институције привлаче стране инвеститоре

Срна
Шаровић: Стабилне институције привлаче стране инвеститоре

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да је највећа одговорност за стране инвестиције на ентитетским владама, али и на владама кантона и локалном нивоу.

"Не можемо очекивати стране инвестиције ако немамо стабилне институције. Онај ко доноси новац мора знати да је његов новац сигуран. Бити конкурентан је стална борба. Морате стално поправљати индикаторе да будете бољи од других земаља", рекао је Шаровић.


Он је за телевизију "Н1" рекао да је већина земаља региона давно претекла БиХ и да питање страних инвестиција мора добити много већи значај него што има сада.

Коментаришући податке да је укупна спољнотрговинска размјена у 2014. била виша него 2013. године и да је покривеност увоза извозом износила 53,61 одсто, Шаровић је оцијенио да су то скромни резултати.

"Наш циљ је да ту покривеност повећамо у овој години на 57 до 58 одсто и да се тај тренд настави и у 2016. години", рекао је Шаровић.

Он је навео да је главни трговински партнер БиХ Европска унија, а од држава то је Њемачка, иза које слиједе Србија и Хрватска.

"То су три земље с којима имамо убједљиво највећу размјену робе и добара. У Њемачку смо за осам мјесеци извезли робу /вриједности/ близу милијарду КМ, а увезли /у вриједности/ 1,2 милијарде КМ. Овај тренд ће се задржати до краја године", навео је Шаровић.

Када је ријеч о односима са Хрватском и захтјевима ЕУ за наставак "традиционалне трговине" са овом земљом, Шаровић каже да обје стране имају два различита приступа анексу Споразума о стабилизацији и придруживању.

"Требамо истаћи да БиХ преговара са ЕУ, а не с Хрватском. Ми желимо заштитити своје кључне производе у пољопривреди. Очекујемо да наредних седмица и мјесеци наставимо преговоре", рекао је Шаровић.

Он напомиње да ће БиХ предложити компромисан приједлог да обје стране буду задовољне. "Надам се да ћемо стећи услове за потписивање анекса и да ће то донијети БиХ одређене бенефите", истакао је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана