Шаровић и Љајић о заједничком наступу на страним тржиштима

Агенције
Шаровић и Љајић о заједничком наступу на страним тржиштима

Београд - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић разговарали су данас у Београду о могућностима заједничког наступа БиХ и Србије на страним тржиштима, преносе агенције.

- Двојица министара су на састанку, којим је отворена сједница Заједничке комисије за економску сарадњу Србије и БиХ, разговарали и о стратегији могућности заједничког наступа према ЕУ - рекла је помоћник министра спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Србије Бојана Тодоровић.

Тодоровићева је навела да ће представници БиХ и Србије током дана у радним групама разговарати о трговини, пољопривреди, о томе каква је ситуација и гдје има проблема, као и о могућностима рјешавања питања нецаринских баријера.

У Палати Србија почео је и пленарни састанак делегација Србије и БиХ у оквиру Заједничке комисије за економску сарадњу БиХ и Србије, а сједницом предсједавају министри Љајић и Шаровић.

Након пленарне сједнице Заједничка комисија наставиће рад кроз радне групе.

У оквиру прве сједница Заједничке комисије за економску сарадњу између БиХ и Србије биће потписан протокол између Министарства здравља Србије и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ о међусобном признавању и прихватању докумената издатих од акредитованих лабораторија за робу предметног надзора.

Планирано је да Шаровић и министар здравља Србије Славица Ђукић-Дејановић потпишу протокол Министарства здравља Србије и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ о међусобном признавању и прихватању докумената издатих од акредитованих лабораторија за робе предметног надзора.

Делегације БиХ и Србије требало би да током сједнице Заједничке комисије разматрају укупну сарадњу, односно анализирају досадашњи степен развоја трговинских и економских односа, ради интензивирања укупне привредне сарадње и унапређења страних улагања.

Током сједнице посебно ће бити разматране могућности интензивирања сарадње у областима трговине, инвестиција, пољопривреде, промета и комуникација, прекограничне сарадње, сарадње у области малих и средњих предузећа, сарадње на трећим тржиштима, те другим областима од обостраног интереса.

Прва сједница Заједничке комисије за економску сарадњу БиХ и Србије биће одржана у оквиру провођења Споразума о економској сарадњи Савјета министара БиХ и Владе Србије, који је потписан 27. марта 2009. године и ступио на снагу 1. априла 2010. године.

Након што је у Београду 6. априла прошле године потписан протокол Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Србије о међусобном признавању и прихватању докумената издатих од акредитованих лабораторија за храну и храну за животиње биљног и мјешовитог поријекла, протоколом који ће бити потписан биле би обухваћене воде, дијететски производи и суплементи који су у надлежности Министарства здравља Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана