Шаровић: Договорен извоз меса у Турску

Срна
Шаровић: Договорен извоз меса у Турску

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да ће Турска ове године да увезе 6.000 тона свјежег и расхлађеног меса из БиХ, као и 1.000 тона термички обрађеног меса.

Он је оцијенио да је ово најбоља вијест након посјете делегације Савјета министара БиХ Анкари.

"Турска припрема тендер, односно термине и услове за увоз, те очекујемо да ће бити објављен у најскорије вријеме, што би требало да утиче на смањење тензија у БиХ у вези са овим питањем", рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Он је напоменуо да су ресорна министарства БиХ и Турске договорила да воде надзор над примјеном аранжмана јер је раније било пропуста у реализацији овог значајног пројекта за БиХ.

"Надлежне институције у БиХ и ентитетима сада су у прилици да помогну да се откуп меса врши унутар земље и да спријече злоупотребе, на шта су се током протеклих мјесеци жалили пољопривредници", рекао је Шаровић и најавио да у будућности постоји могућност да буде постигнут договор и о извозу сира у Турску.

На питање да ли ће власти у БиХ добити кредит ММФ-а, он је рекао да се воде разговори јер ММФ поставља одређене услове.

"То је, ипак, питање за владе ентитета и Савјет министара. Не бих прејудицирао никакво рјешење, али се надам да ће договор бити постигнут", рекао је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана