Сарадња Шума Српске и Јеврејског фонда за пошумљавање

СРНА
Сарадња Шума Српске и Јеврејског фонда за пошумљавање

Јерусалим - Трочлана делегација Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" и Удружења шумарства и прераде дрвета "Интерфоб" из Бањалуке започела је данас петодневну посјету Израелу, на позив Јеврејског националног фонда за пошумљавање.

Програм боравка је изузетно саџајан, а фокус је на пошумљавању тешких терена, заштити шумских терена од штеточина, заштити хидроакумулација и четинарских шума у сувим предјелима, рекреацији у пошумљеним подручјима, те заштити културно-историјских споменика у пошумљеним зонама, третману сјемења и оплемњивању врста.

Помоћник шефа Представништва Републике Српске у Израелу Александар Николић рекао је Срни да ће током посјете делегације из Републике Српске бити ријечи и о рехабилитацији пожаром уништених површина, противпожарној заштити и одржавању мочварних подручја.

Делегацију Српске предводи генерални директор Одјељења интерне ревизије "Шума Српске" Стојко Благојевић и руководилац пројеката "Интерфоба" Стеван Станчић, а логистичку подршку пружа Представништво Републике Српске у Израелу.

Шеф Одјељења шумарства Јеврејског националног фонда за пошумљавање Давид Бранд руководи активностима домаћина током ове посјете.

Јеврејски национални фонд за пошумљавање /Keren Kayementh LeIsrael – ККL/ је организација са више од 100 година традиције газдовања шумама, водама и земљиштем на око 13 одсто територије Израела и до сада су засадили око 240 милиона стабала, изградили 180 брана и водозахватних подручја и успоставили више од 1.000 паркова и рекреативних шумских површина широм Израела.

"KKL је одиграо кључну улогу у откупу и припреми земљишта за јеврејске повратнике током модерног ционизма, а данас је основни темељ располагања зеленим површинама и унапређењем животне околине", истакао је Николић.

ЈП "Шуме Републике Српске", које газдује свим државним шумама и шумским земљиштем Републике Српске, препознало је значај ове размјене и искустава која Израел има у озелењавању сиромашних станишта, која се посебно могу примијенити на подручје крша у регији источне Херцеговине.

"Ова сарадња отвара могућности додатног стручног усавршавања између Израела и Српске и још је један доказ широког спектра међусобне сарадње"", рекао је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана