Сарадња с Турском развија бањалучки аеродром

nezavisne.com, Фото Ј. Ђурђевић
Сарадња с Турском развија бањалучки аеродром

Бањалука - Ма, пустите ви политику. Мој посао је да развијам аеродром, и захваљујући пословним везама које смо успоставили с Турском, остварили смо значајне резултате. Од децембра смо испоручили 2.000 тона јунећег меса, али то је тек почетак.

Овим ријечима Мирослав Јањић, директор бањалучког аеродрома, одговара на наше питање како коментарише поприлично "суздржана" осјећања српског становништва у БиХ на турске амбиције да се што јаче економски повежу с нашом земљом. У свјетлу чињенице да је турско тржиште огромно, и да - што је још важније - Турци цијене наше квалитетне месне производе, а - што је најважније - желе с нама и даље да продубљују пословне везе, бањалучки регион и пољопривредници широм РС и БиХ добили су шансу да значајно унаприједе нашу пољопривреду, каже он за Независне новине.

Приликом наше посјете аеродрому, радници су утоварали 44 тоне меса из Бијељине, али Јањић истиче да месо стиже из цијеле БиХ. Прошла пошиљка је, каже, била из Високог, а прије ње из Травника и Посушја.

Серкан Дикмен је представник турске фирме "Sky Air ", која је у име турске државне компаније "Ет Весуд" ангажована да обезбиједи авионски превоз меса до Турске. Серкан се брине о квалитету меса, "у ходу" рјешава бирократске проблеме и пази да цијела операција прође по плану.

"Турска треба меса. Много меса. Наша влада нам је рекла да нађемо месо. Ми смо им рекли да ћемо месо наћи у БиХ. Тражили смо аеродром с најбољим условима. Сарајево и Тузла немају оно што нам треба. Бањалука има и зато смо склопили уговор с тим аеродромом", рекао је он.

Додао је да су услови савршени, особље професионално и аеродром, осим специјализованих хладњача за чување меса, посједује специјалне утовариваче и сву осталу опрему.

Питамо га није ли скупо превести товар од 44 тоне меса из Бањалуке у Истанбул авионом.

"Много је скупо, али кад бисте видјели колико кошта месо у Турској, закључили бисте да се и те како исплати. Не бисмо четири пута седмично слали товар за Турску да се не исплати", рекао је он.

На писти већ чека авион ербас А300-600 турске компаније "МНГ карго", дугачак чак 54 метра, с товарним простором са више од 40 метара. На улазу у авион нас дочекује Ердич Канилмаз, капетан авиона. Управо су долетјели из Истанбула и након утовара меса, које траје око сат времена, полијећу назад за Истанбул. Лет до Истанбула, каже, траје око сат и 45 минута. Ердич каже да има најбољи посао на свијету.

"Мјесечно летимо око сто сати. Обично Европа, Блиски исток и Африка. Али путујемо некад и даље. Може се рећи да смо обишли цијели свијет", рекао је он.

Додао је и да је веома задовољан условима на бањалучком аеродрому.

"Као пилот могу рећи да је приступ писти, сама писта, особље, комуникација с контролорима и све остало на врхунском нивоу", прича он.

Јањић каже да је, када је прије двије године преузео вођење аеродрома, примијетио да је карго бизнис велика шанса за Бањалуку и кренуо је да тражи партнере за сарадњу. У прилог му је ишао став турске владе која је жељела да успостави односе са БиХ.

"Глобално опредјељење Турске је да желе да сарађују с нама. Када је турски предсједник био у Сарајеву, рекао је да жели 10.000 тона годишње производа из БиХ. То је шанса за све. И за аеродром, и за произвођаче и за укупан развој привреде", рекао је Јањић.

Истакао је да ову сарадњу с Турском користе да инвестирају у нову опрему - све што зараде улажу у изградњу складишта и ширење капацитета.

Што се тиче путничког саобраћаја, Јањић каже да је Бањалука преко Београда и "Air Србије" повезана с цијелим свијетом, а број путника је у сталном порасту.

"Сад нам је циљ да у разговорима с 'Air Србијом' договоримо дневно летење. Имамо сарадњу са 'BH Airlines', који лети преко Бањалуке и Сарајева за Цирих", рекао је Јањић.

Летови из Бањалуке за Тиват

Туристичка агенција "Аеродрома РС", "АРС Тоурс", од суботе, 27. јуна, почиње чартер летове за Тиват, који ће се одвијати сваке суботе до 29. августа, рекао је Мирослав Јањић, директор "Аеродрома РС".

"Полазак из Бањалуке за Тиват је у десет часова и 30 минута, а из Тивта у 12 и десет. Цијена повратне карте је 259 марака, а цијена за дјецу од двије до 12 година је 239 марака. Бебе до двије године имају бесплатну карту", рекао је Јањић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана