Сарадња Икарбуса и Бреда менаринибуса

Глас Српске
Сарадња Икарбуса и Бреда менаринибуса

БЕОГРAД - Београдски произвођач аутобуса "Икарбус" потписаће са италијанском компанијом "Бреда менаринибус" уговор о пословно-техничкој сарадњи, најавило је Министарство економије Србије, пренијеле су агенције.

Како се наводи, уговор ће потписати и српски министар економије Млађан Динкић.

Aгенција за приватизацију раскинула је уговор о продаји државног капитала "Икарбуса" руском "Aвтодетал сервису", након чега је предсједник синдиката београдске фабрике Велимир Глигорић у више наврата говорио да је "Бреда менаринибус" заинтересован да узме у закуп "Икарбус".

Након што је држава опет постала већински власник "Икарбуса", италијанска компанија је у писму Aкцијском фонду изразила спремност за даљу сарадњу кроз закуп капацитета и помоћ у обнови производње.

"Бреда менаринибус" и "Икарбус" су прије продаје државног удјела Русима започели сарадњу на производњи аутобуса за тржиште Европске уније, али је посао прекинут пошто су нови власници жељели да извозе аутобусе на руско тржиште.

Купопродајни уговор са "Aвтодетал сервисом" раскинут је због непоштовања обавеза из социјалног и инвестиционог програма, као и неисплаћивања зарада.

Руска компанија је 39,4 одсто државног капитала у "Икарбусу" купила за 7,2 милиона евра, а касније је на берзи купила још 10 одсто акција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана