Санкције САД, Русија одбацује долар

Танјуг
Санкције САД, Русија одбацује долар

Москва - Уколико САД наметну санкције Русији због Украјине, Москва би могла бити приморана да одбаци долар као резервну валуту, каже савјетник Кремља Сергеј Глазијев.

У том случају, како је навео, Русија би одбила отплату кредита америчким банкама.

Овај стручњак, кога власти често користе да изнесе чврсте ставове, али који не креира политику, додао је да ће, уколико Вашингтон замрзне банковне рачуне руским привредницима и појединцима, Москва препоручити свима који посједују америчке обвезнице да их продају, пренио је Ројтерс.

Уколико Сједињене Америчке Државе уведу санкције Москви због Украјине, Русија би могла да смањи на нулту вриједност своју економску зависност од САД, рекао је Глазијев, упозоривши да америчком финансијском систему пријети "крах" ако се то догоди.

"Пронашли бисмо начин не само да сведемо своју зависност од САД на нулу, већ и да се извучемо из тих санкција са већом користи за себе", казао је Глазијев, а преноси АФП.

"Покушај објављивања санкција би се завршио крахом америчког финансијског система, чиме би била окончана и доминација САД у глобалном финансијском систему", упозорио је економски савјетник Кремља.

Предсједник САД Барак Обама поручио је јуче Русији да стоји на погрешној страни историје кад је ријеч о Украјини, и да потези Москве представљају кршење међународног права.

Обама је новинарима рекао и да САД разматрају економске и дипломатске могућности за изоловање Русије, пренијеле су агенције.

Русија је одлучила и да од 10. марта поново забрани увоз свињског меса из САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана