Санкције Русији пакао по Аустрију

Танјуг
Санкције Русији пакао по Аустрију

Беч - Даље санкције против Русије због конфликта у Украјини скупо би коштале аустријску привреду.

Експерт аустријског економског института ИХС Кристијан Којшниг истиче да је Москва сувише битан трговински партнер.

Аустријанци су привредно ангажовани у Русији са око 8,6 милијарди евра, а банке са готово двоструко већом сумом у кредитима.

Уколико би Запад инсистирао на даљим економским санкцијама против Русије, према Којшнигу, то би масовно погодило аустријска предузећа.

У банкарском сектору у Русији су ангажоване "Уникредит банка Аустрија", која је одобрила кредите од 12 милијарди евра. Такође присутна је и "Рајфајзен банка интернационал", која је одобрила више од 10 милијарди евра кредита. Код осигурања, UNIQA је присутна у Русији, гдjе остварује нешто мање од један одсто својих укупних премија.

У снабдjевању гасом је Аустрија посебно зависна од Русије. Ћерка фирма аустријске нафтне компаније ОМВ "Екон гас" велики дио гаса добија од Гаспрома.

Цијена за гас била је дуго повезана са високом цијеном нафте, док је продајна цијена била оријентисана на опадајућу цијену на европском тржишту. Због тога је Екон гас биљежио високе губитке до краја прошле године, када је договорен нови споразум који омогућава куповину гаса по нижој цијени, а та повластица важи само до краја мјесеца, те је неопходно да ОМВ испреговара нови споразум.

Велико складиште Баумгартен у Аустрији је, иначе, велико чвориште за руски гас, јер једна трећина укупног руског извоза гаса у западну Европу иде преко ове станице, а одатле за Мађарску, Италију, Хрватску, Словенију, Њемачку и Француску.

Овим санкцијама би била погођена и аустријска фирма "Селер-Блекман" (СБО) која производи бушилице за потрагу за гасом и нафтом и има своје представништво у Русији.

Исто тако проблеме би имала и компанија "Cat oil", која је између осталих специјализована за нафтне бушотине у западном Сибиру, Каспијском мору и региону Урала и Волге. Када је ријеч о некретнинама, компанија "Imofinanc" поседује у Русији тржне центре, а фирма "CA Imo " држи 35 одсто хотелских и канцеларијским простора на аеродрому у Санкт Петербургу.

Аустријски концерн "Voest Alpine " добио је налог за испоруку метала за гасовод Јужни ток. Што се тиче индустрије, концерн RHI, који производи ватросталне материјале, у Русији је остварио три одсто своје добити.

Произвођач индустријских машина "Andric" у Русији остварује 3 до 4 одсто свог укупног обрта, а фирма "Мајер Мелнхоф" 10 одсто свог обрта. Када је ријеч о грађевинарству, компанија "Страбаг" у Русији је остварила пет одсто свог укупног грађевинског обима.

Такође би санкције Аустрија осхетила и у туризму, јер посљедњих година непрестано расте број гостију из Русије, који су међу платежно јачим гостима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана