“Саничани” продају 26 тона рибе

Милијана Латиновић
“Саничани” продају 26 тона рибе

ПРИЈЕДОР - Предузеће за рибарство “Саничани” у стечају из Приједора објавило је јавни позив за продају 26 тона рибе укупне вриједности 93.900 марака без ПДВ-а.

У огласу који је објављен у “Гласу Српске” наведено је да се продаје осам тона конзумног шарана по цијени од 5,10 марака по килограму, 15 тона толстолобика по цијени од 2,80 КМ по килограму, те три тоне рибе амур, која кошта 3,70 КМ по килограму.

Право учешћа на јавном позиву имају сви понуђачи који уплате депозит од десет одсто од вриједности наведених количина, а од потребне документације уз понуду за куповину рибе потребно је доставити и рјешење о упису у судски регистар, те адресу и број телефона. Јавно отварање понуда заказано је за 11. март.

Критеријум за вредновање понуда је највиша понуђена цијена, а у случају да су прворангиране двије или више понуда идентичне, предност се даје понуђачу који је први уплатио депозит.

- Купац који је дао највишу понуду за куповину рибе дужан је да у року од три дана уплати остатак новца умањен за износ депозита, те да купљену робу одвезе у року од пет дана - наведено је у јавном позиву.

Стечајни управник “Саничана” Мирко Марчета појашњава за “Глас Српске” да су током јесењег излова рибе успјели да обезбиједе одређену суму новца за исплату плата запосленима, те измиривање трошкова стечаја.

- Слиједи прољећни излов, па ћемо видјети која количина рибе ће бити изловљена. Риба није храњена двије године, а онда смо добили од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде 16,5 тона хране, нешто смо и сами купили, тако да је риба солидног квалитета - рекао је Марчета. Додао је да је у току јесењег излова у “Саничанима” било 14 радника, сада их је шест, али ће свакако морати ангажовати још људи када почне излов.

Рачун “Саничана” блокиран је још од 5. фебруара 2016. године, а приједлог за отварање стечајног поступка поднијело је Правобранилаштво РС 17. јула 2020. године. Приједорски суд је 11. септембра покренуо претходни поступак за утврђивање услова за отварање стечајног поступка. Одређене су и мјере ради обезбјеђења имовине, на шта се жалио већински власник рибњака “Саничани” Радојица Ратковац и жалба је одбијена.

Према подацима Бањалучке берзе, Ратковац је власник 52,128 одсто акција, а међу десет највећих акционара је и пет фондова, двије банке и два физичка лица. Посљедњи пут је акцијама трговано 2013. године. Нето губитак у 2018. години је износио 89.025 КМ, да би се у 2019. години готово упеторостручио и износио 420.746 КМ. У току 2019. године круг фабрике са управном зградом и рибњак површине 43 хектара прешли су у власништво Нове банке због несервисирања хипотекарног кредита и неплаћања репрограма. Стечај у предузећу отворен је 26. марта прошле године.

Уплате

У јавном позиву је наведено да право учешћа имају сви који испуне услове и уплате депозит најкасније до 8. марта у 12 часова на трансакциони рачун стечајног дужника број 562-007-81651566-39 у НЛБ банци и о извршеној уплати доставе доказ.

- Понуде се достављају искључиво поштом и то у затвореној коверти на адресу: Књиговодствени сервис “Норма” с.п. Сандра Шобот, Ускочка бб, Приједор, са назнаком “Понуда за куповину рибе - НЕ ОТВАРАЈ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана